BUCATARIE / Secrete culinare


– Pentru ca ardeii s?-?i p?streze culoarea ?i dup? preparare, li se adaug? pu?in? zeam? de l?mâie;

– Usturoiul nu se p?streaz? la frigider deoarece cap?t? un gust am?rui;

– La prepararea dulce?urilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zah?rul s? se dizolve în ap? rece ?i numai dup? aceea se d? la fiert;

– Amestecat în salate, hreanul le va conferi acestora un gust deosebit;

– Aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase dac? vor fi l?sate la rece timp de o or?;

– Ciorba de fasole verde sau uscat? va fi mai aromat? dac? i se adaug? o linguri?? de zah?r;

– M?m?liga nu va mai face cocoloa?e dac?, înainte de a pune m?laiul la fiert, se strope?te cu ap? rece;

– Salata de vinete va avea o savoare deosebit? dac? încorpor?m în ea usturoi în loc de ceap?;

– Albusul se spumeaz? mai bine ?i mai repede dac? este ?inut la rece, ?i dac? nu trece nici un pic de g?lbenu?;

– Budincile, musacaua, pilaful de orez se înc?lzesc întotdeauna în baie de aburi;

– Bicarbonatul de sodiu sau de amoniu se stinge întotdeauna cu pu?in? zeam? de l?mâie sau o?et, astfel dispare mirosul nepl?cut;

– Pentru dulcea?? se aleg fructele bine coapte, nelovite ?i proaspete;

– Se poate evita zaharisirea dulce?urilor prin ad?ugarea de pu?in? sare de l?mâie dizolvat? în ap? cald? în timpul fierberii, sau prin ad?ugarea unei felii de l?mâie deasupa dulce?ii din borcan;

– Când preg?ti?i m?m?ligu?? l?sa?i s? fiarb? apa în clocote, ad?uga?i sare, apoi ad?uga?i m?laiul în ploaie pu?in câte pu?in, l?sa?i focul foarte mic ?i amesteca?i energic cu ajutorul unui tel. M?laiul cre?te în volum de 3-4 ori.

– Legumele congelate trebuiesc l?sate s? se decongeleze la temperatura camerei apoi se intoduc la fiert într-un vas cu pu?in? ap? clocotit? ?i pu?in? margarin? sau unt, iar vasul se acoper? cu un capac astfel fierberea este mai rapid? ?i aroma legumelor nu se pierde.

– Carnea congelat? nu se decongeleaz? decât la temperatura camerei sau în cuptorul cu microunde.

– Pentru îndep?rtarea mirosului de pe?te de pe mâini ?i vase, acestea se cl?tesc mai întâi cu ap? rece, iar mai apoi se spal? cu ap? cald? ?i detergen?i sau cu ap? cald? la care se adaug? o lingur? de o?et (sare de l?mâie). Tacâmurile se freac? cu za? de cafea;


– Ceapa folosit? pentru salate î?i pierde iu?eala dac? înainte de a prepara salata, se taie sub form? de pe?ti?ori ?i se frec? cu pu?in? sare. De asemnea sarea în salate se pune înainte de a ad?uga uleiul deoarece sarea nu se dizolv? în ulei;

– Cartofii se fierb la foc încet, deoarece dac? focul este prea puternic, ei se vor sf?râma la suprafa?? ?i vor r?mâne tari la mijloc;

– Pentru a da un gust mai bun cartofilor, în timpul fierberii acestora li se adaug? 3-4 c??ei de usturoi;

– Gustul nepl?cut al cartofilor înghe?a?i poate fi înl?turat prin ?inerea acestora, înainte de preparare, în ap? rece ?i fierberea în ap? clocotit?, cu sare ?i o lingur? de o?et;

– Pentru mâncarea de varz? aceea?i re?et?, se frec? cu pu?in? sare pentru a fi mai fraged?;
– Conopida î?i va p?stra culoarea alb? dac? în apa care fierbe se pune o linguri?? de sare. Pentru a îndep?rta insectele din conopid?, înainte de fierbere se ?ine circa o or? în ap? rece;

– Pastele f?inoase nu se prind de fundul vasului dac? în timpul fierberii se adaug? pu?in? sare;
Când se fierb legumele proaspete, sarea se pune întotdeauna la început, la legumele uscate sarea se pune cu câteva minute înainte de a fi gata de fiert, pentru a nu se înt?ri;

– Friptura nu se s?reaz? înainte de a fi pus? pe gr?tar, pentru c? substan?ele nutritive din ea, sub influen?a s?rii se elimin?;

– Zeama de varz? murat?, atunci când este folosit? la acritul ciorbei, mai întâi se fierbe separat într-un vas cu o ceap?, se spumeaz?, abia apoi ad?ugându-se la ciorb?;

– Legumele verzi se fierb în vase descoperite, în acest fel p?strându-?i culoarea;

– La fierberea legumelor verzi, sarea se adaug? întotdeauna la început, pentru a nu se pierde vitaminele ?i s?rurile minerale;

– Atunci când se soteaz? legume, s?rarea se va face la sfâr?it, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea ?i pentru a se putea rumeni mai repede;

– Dup? ce se scurge prima ap? de la fasole, se adauga la fiert 2-3 ca?ei de usturoi.

17.12.2008. 18:52


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password