Băuturile acidulate cresc riscul de cancer de pancreas

Un grup de cercet?tori de la Universitatea Minnesota din Singapore a constatat c? persoanele care beau sucuri acidulate prezint? un risc de aproximativ 85 la sut? de a se îmboln?vi de cancer de pancreas. Oamenii de ?tiin?? spun c? acest risc este întâlnit mai ales în cazul persoanelor care beau mai mult de dou? sucuri acidulate pe s?pt?mân?. Pentru a ajunge la acest? concluzie, speciali?tii au monitorizat 60.524 de persoane, jum?tate b?rba?i ?i jum?tate femei, pe o perioad? de 14 ani.
Cercet?torii spun c? zah?rul din b?uturile acidulate cre?te nivelul de insulin? din corp, iar aceasta contribuie la cre?terea celulelor canceroase în pancreas. Subiec?ii care prezentau riscuri sc?zute de a se îmboln?vi erau cei care consumau b?uturi naturale, f?cute în cas?, în care con?inutul de zah?r este unul redus.
Mai mult, cercet?torii americani au observat c? b?rba?ii care m?nânc? carne ro?ie prezint? un risc de 20 la sut? mai mare de a se îmboln?vi de cancer de pancreas. La studiu au participat 500.000 de persoane, cu vârsta cuprins? între 50 ?i 71 de ani. Dup? opt ani de la debutul studiului, au fost diagnosticate 53.396 de cazuri de cancer.
Mai mult, consumul de carne ro?ie a fost asociat ?i cu un risc ridicat de cancer esofagian ?i la ficat, completeaz? oamenii de ?tiin??. Carnea poate produce cancer prin mai multe c?i, fiind o surs? de gr?simi saturate ?i fier – elemente cancerigene, explic? cercet?torii. În plus, carnea este, de asemenea, bogat? în agen?i chimici care produc muta?ii genetice, precum nitrozamine, aminele heterociclice ?i hidrocarburi aromate policiclice

03.03.2010. 11:31


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password