Ardeiul iute reduce colesterolul
ArDeiul iute mai este cunoscut si sub denumirea de chilli. Acesta con?ine o substan?? numit? capsaicin?, ce opre?te dezvoltarea celulelor canceroase, previne como?iile ?i reduce nivelul colesterolului.
Capsaicina este substan?a din ardei care îi d? gustul iute. Este un antioxidant care protejaz? ADN-ul fa?? de cancerigene. Ac?iunea sa chemopreventiv? a fost demonstrat? la cancerul ovarian, mamar, de ficat ?i pl?mâni, precum ?i la leucemie. In urma unor experimente, celulele cancerigene au devenit mai mici, ajungând apoi celule moarte. De asemenea, capsaicina previne como?iile ?i coboar? nivelul colesterolului. Aplicarea repetat? de capsaicin? inhib? senza?ia dureroas?. Este folosit? în prezent în neuropatia diabetic?, nevralgia postherpetic?, maladii reumatice ?i migren?.
Ardeiul iute este bogat în vitaminele A, B1 ?i B2, C ?i P. Consumat în doze mici, ajut? la stabilirea unei digestii normale, iar în doze mari are ac?iune purgativ?. Poate fi consumat ?i de cei care sufer? de ulcer gastroduodenal deoarece irit? stomacul numai în stare g?tit?. Consumul regulat este recomandat de c?tre unii naturi?ti în caz de anorexie, hemoroizi, congestie a ficatului, vene varicoase ?i probleme vasculare.
Crema pe baz? de capsaicin? are efect calmant în tratamentul durerii genunchiului la cei care sufer? de osteoartrit? sau artrit? reumatoid?. Se mai poate folosi ?i tinctura de ardei iute, din care se iau 10-30 de pic?turi, diluate în ap? sau ceai.
03.09.2008. 09:31
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments