Apropierea nivelurilor accizelor la alcool şi băuturi alcoolice
Petre Popeang? (ITS ). – Din lips? de timp, o s? m? limitez la a expune doar câteva considera?ii privind efectele pe care le-ar produce în România modificarea directivei pe care o analiz?m, considera?ii transmise de c?tre o asocia?ie de produc?tori de bere pe care le împ?rt??esc ?i le sus?in. Se apreciaz? c? aplicarea unei asemenea m?suri este, în prezent, d?un?toare industriei berii din România, deoarece va declan?a o competi?ie neloial? între unit??ile produc?toare de bere ?i cele produc?toare de alte b?uturi fermentate, determinat? de faptul c? prin egalizarea propus? se va provoca cre?terea accizei la bere, în timp ce la alte b?uturi fermentate va r?mâne neschimbat?.
Consecin?a direct? ?i imediat? a acestei modific?ri este scumpirea produsului, în condi?iile în care în România coeficientul putere de cump?rare pe produs intern brut/locuitor indic? faptul c? berea este deja cu 200% mai scump? decât media pre?urilor practicate la produsele similare din Europa 15.
Cre?terea pre?ului va determina în mod automat ?i limitarea produc?iei, ca una dintre consecin?ele diminu?rii consumului, ceea ce va provoca ?i sc?derea num?rului de salaria?i din acest sector, cu tot cortegiul de efecte sociale ?i financiare ce ar rezulta din acest proces.
În sfâr?it, dar f?r? a epuiza toate consecin?ele pe care le-ar genera adoptarea unei astfel de decizii, se semnaleaz? ?i faptul c? m?rirea accizei la bere ar putea avea ?i efecte inverse celor scontate, determinând per total o diminuarea a veniturilor bugetare ca urmare a sc?derii vânz?rilor ?i diminu?rii personalului din acest sector.
17.07.2007. 22:12
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments