ANRE: Este posibilă o scumpire a energiei electrice cu 2,5% chiar de la începutul lui 2012

ANRE: Este posibilă o scumpire a energiei electrice cu 2,5% chiar de la începutul lui 2012

Preţul la energia electrică ar putea creşte în 2012 cu 2,5%, posibil chiar de la începutul anului, a declarat luni,14 noiembrie, directorul în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Maria Mănicuţă.
‘Este posibil ca faţă de preţul actual, anul viitor să vedem în preţurile la consumatorii reglementaţi o creştere de 2,5%”, a declarat Maria Mănicuţă în cadrul unei conferinţe despre sursele regenerabile de energie organizată de Focus Energetic.

Ea a explicat că de la 1 noiembrie 2011 se poate aplica Ordonanţa 220 privind promovarea energiei electrice prin resurse regenerabile, iar până la sfârşitul anului va exista o lege de aprobare a acestei Ordonanţe. ANRE face deja acreditarea producătorilor existenţi care ar urma să beneficieze de certificatele verzi şi este posibil ca faţă de preţul actual să fie o creştere cu 2,5% a preţului la consumatorul reglementat, a spus reprezentantul ANRE.

Maria Măniciuţă a precizat că ANRE nu a luat o decizie în acest sens şi că scumpirea ar putea fi aplicată încă de la începutul anului.

De asemenea, Maria Mănicuţă a spus că ANRE a angajat doi consultanţii care să facă două studii de piaţă cu privire la ipactul renunţării la tarife reglementate pentru energia electrică şi gazele naturale. Ea a precizat că studiul despre energia electrică se va finaliza zilele următoare, iar pentru gazele naturale abia a fost ales consultantul.

Proiectul de act normativ care va permite aplicarea schemei de sprijin pentru investiţiile în producţia de energie din surse regenerabile (prin acordarea de certificate verzi) a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 12 octombrie.

Întrebat la finalul şedinţei de Guvern de la acea dată cu cât se va scumpi energia electrică, preşedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti, preciza că, din calculele ANRE despre un scenariu cu capacităţile care se vor pune în funcţiune în 2012, se arată un impact de până la 2,5% pentru anul viitor.

“În momentul de faţă, factura media a unui consumator casnic este în jur de 50 de lei, deci majorarea de 2,5% înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic. Noi am analizat mai multe scenarii, acesta este cel mai probabil”, a menţionat Dan Iulius Plaveti.
(money.ro)

15.11.2011. 11:43


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password