ALIMENTE mai scumpe cu aproape 15%

Produsele din industria alimentar? s-ar putea scumpi cu pân? la 15% în circa o lun?, pe fondul deprecierii monedei na?ionale, a declarat, luni, în cadrul unei conferin?e de pres?, preledinteleFedera?iei Sindicale din Industria Alimentar? (FSIA), Drago? Frumosu.

Acesta a explicat c? la o deprecierea de 10% a monedei na?ionale care poate s? continue o lun? sau dou?, pre?ul anumitor produse alimetare se va majora cu un procent de 15%.

Principalul motiv al scumpirii este dependen?a importului de materie prim? pentru produse alimentare.

“Import?m 70% din carnea de porc necesar? proces?rii ?i consumului, circa 80% din legume si fructe, import?m zah?r brut pentru aproximativ 330.000 de tone de zah?r rafinat, cam 20% din laptele destinat proces?rii, iar acestea vor fi influen?ate de deprecierea leului”, a mai spu Drago? Frumosu.

Potrivit pre?edintelui FSIA, deprecierea leului se va reg?si direct în pre?ul produselor alimentare, peste care se pot ad?uga modific?ri colaterale ale unor componente ale produselor finite, care pot duce la un procent de circa 10-15% a cre?terii pre?urilor la produc?tori.

Totodat?, Drago? Frumosu a mai ad?ugat, c? o cre?tere a pre?urilor produselor alimentare mai devreme de o lun?, nu poate fi atribuit? produc?torilor, ci exclusiv comercian?ilor.

Pre?edintele Federa?iei Sindicale din Industria Alimentar? (FSIA), Drago? Frumosu a mai declarat c? pân? la 15% din salaria?ii industriei alimentare ar putea fi disponibiliza?i în 2009, pe fondul crizei economice.All News Media

02.02.2009. 14:53


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password