Afinul
Afinul este un arbust scund. Fructele sale, afinele, ni?te boabe mici de culoare albastru închis cu nuan?e vine?ii, sunt foarte gustoase ?i au atât valoare medicinal?, cât ?i alimentar?. Acestea se recolteaz? când sunt bine coapte, în luna august ?i începutul lunii septembrie. Se pot culege cu mâna dar mult mai cu spor se pot recolta cu ajutorul unor “piepteni” speciali. De la afin se folosesc în scop medicinal ?i frunzele care toamna devin ro?iatice ?i cad.
Frunzele de afin con?in flavonozide, acizi triterpenici, taninuri, neomirtilin?. În fructe se g?sesc coloran?i de natur? glicozidic?, taninuri, caroten vegetal, pectine, vitaminele C ?i B, glucide ?i acizi organici, precum ?i vitaminele PP, E ?i s?ruri minerale.
Preparatele din frunzele ?i fructele de afin au ac?iune antidiareic?, antiseptic?, antiemetic?, antiinflamatoare, diuretic?, u?or coronaro-dilatatoare ?i hipoglicemiant?, antiaterogen?, activator al regener?rii retinei. Taninurile ajunse în tubul intestinal aglutineaz? bacteriile ?i opresc procesele de fermenta?ie. Se consider? c? efectul antidiareic observat în cazul preparatelor din afin are un mecanism de ac?iune diferit de cel al dietei cu mere rase sau morcov. O parte din substan?ele active p?trund în celulele peretelui intestinal formând o pelicul? protectoare.
Extractul din frunze de afin scade nivelul de glucoz? din sânge ?i, potrivit unor cercet?ri, scade ?i nivelul trigliceridelor. Afinul are calit??i antiulceroase promi??toare datorit? stimul?rii ap?r?rii locale a mucoasei stomacului. De asemenea, în ce prive?te retina, esen?ial? în asigurarea unei vederi normale, substan?ele active din afin stimuleaz? regenerarea pigmen?ilor din fotoreceptorii retinieni.
Cercet?rile experimentale au ar?tat c? flavonoizii con?inu?i în extractul apos de afine reprezint? un puternic factor protector care previne oxidarea colesterolului, putând juca astfel un rol în prevenirea aterosclerozei. Ac?iunea acestor flavonoizi pare s? fie mai intens? decât a acidului ascorbic. Proprietatea antiaterogen? a flavonoizilor din afin este exploatat? de industria farmaceutic?, exemplificator în acest sens fiind preparatul numit Difebion.
Afinele au un con?inut rar întâlnit de vitamina C ?i A, putându-se consuma crude sau conservate pentru iarn? sub cele mai diverse forme: gem, jeleu, compot, sirop, suc etc.
16.07.2008. 07:20
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments