Adevărat şi fals despre pâine

Ziarul GorjuluiÃŽngraÃ…ŸÃ„ƒ
Fals. AÃ…Ÿa crede toată lumea De fapt, consumată în cantităÅ£i rezonabile, pâinea nu îngraÃ…ŸÃ„ƒ. Ea devine un “pericol†doar dacă o consumi în cantităÅ£i mari sau dacă o asociaÅ£i sistematic cu unt, branză, dulceaţă, mezeluri sau feculente (cartofi, cereale, paste făinoase etc.)

Pâinea proaspătă balonează

Adevărat. DeÃ…Ÿi preferăm la masă o pâine proaspătă, chiar caldă, specialiÃ…Ÿtii ne avertizează că aceasta este mai greu digerabilă decât pâinea prăjită sau cea “veche†de o zi. ExplicaÅ£ia nu este complicată: miezul unei pâini calde este mai lipicios Ã…Ÿi, deci, mai greu de transformat de către sucurile gastrice.

E doar făină Ã…Ÿi apă, nu are valoare nutriÅ£ională

Fals. Alături de ouă Ã…Ÿi carne, pâinea este o sursă importantă de proteine. TotuÃ…Ÿi, se recomandă ca pâinea să fie consumată la aceeaÃ…Ÿi masă cu lapte/produse lactate.
Valoarea nutriÅ£ională a pâinii nu se limitează la conÅ£inutul acesteia în proteine, glucide Ã…Ÿi lipide. Ea ne furnizează, în plus, cantităÅ£i deloc neglijabile de calciu, potasiu (350 mg), fosfor (330 mg) Ã…Ÿi magneziu (120 mg), precum Ã…Ÿi vitaminele B1, B2, B6, E Ã…Ÿi PP.

Combate constipaţia

Adevărat. Fiind bogată în fibre, pâinea se numără printre alimentele recomandate a fi consumate pentru prevenirea Ã…Ÿi combaterea constipaÅ£iei. Fibrele alimentare sunt bune nu doar din motivul că “taie†senzaÅ£ia de foame, ci Ã…Ÿi pentru că favorizează buna funcÅ£ionare a tranzitului intestinal.

Miezul pâinii conţine mai puţine calorii decât coaja

Fals. 100 g de miez nu conÅ£in mai multe calorii decât 100 g de coajă. Dimpotrivă, miezul are mai puÅ£ine calorii, deoarece conÅ£ine mai multă apă decât crusta pâinii, “deshidratată†din cauza căldurii.

Are efect anti-insomnie

Adevărat. DeÃ…Ÿi afirmaÅ£ia poate părea incredibilă, cercetătorii americani de la Universitatea Tufts au dovedit-o. Ideea de bază este că pâinea conÅ£ine triptofan, un aminoacid din care creierul “produce†serotonina (hormonul care induce relaxarea Ã…Ÿi ajută la instalarea somnului). AtenÅ£ie! Trebuie să evitaÅ£i să consumaÅ£i prea multă pâine la micul dejun dacă vă aÃ…Ÿteaptă o zi solicitantă – produce somnolenţă Ã…Ÿi randamentul intelectual scade.

Pâinea din făină integrală e mai sănătoasă

Adevărat. Ã…žtim despre pâine că este un amestec de făină, apă, sare Ã…Ÿi drojdie. Undeva acolo, nevazute, se ascund Ã…Ÿi elemente importante pentru sănătate: vitamine, fier Ã…Ÿi calciu. Este de înÅ£eles, aÃ…Ÿadar, de ce pâinea a reintrat în graÅ£iile nutriÅ£ioniÃ…Ÿtilor. DeÃ…Ÿi toate felurile de pâine vă oferă ceva bun, nutriÅ£ioniÃ…Ÿtii vă sfătuiesc să alegeÅ£i pâinea completă (cea produsă din făină integrală) pentru că este mai bogată în fibre alimentare, vitamine (B Ã…Ÿi E), magneziu, fosfor Ã…Ÿi fibre.

RenunÅ£i la pâine dacă Å£ii cură?

SpecialiÃ…Ÿtii spun că nu. Este suficient să reduceÅ£i cantitatea la 100 g pe zi, adică să nu mâncaÅ£i mai mult de 2 felii la o masă. Ã…ži este de preferat să alegeÅ£i pâinea cu cereale. Nu trebuie asociată cu unt, sosuri, brânzeturi cu conÅ£inut mare de grăsimi. B.T.E

20.11.2007. 23:50


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password