Cerealele integrale, sursă importantă de antioxidanţi

Nutri?ioni?tii sus?in c? cerealele integrale reprezint? o alegere benefic? pentru o alimenta?ie echilibrat? deoarece sunt o surs? important? de nutrien?i, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidan?i, esen?iali în alimenta?ia tuturor persoanelor, indiferent de vârst?.

Cerealele integrale sunt bogate în nutrien?i cu propriet??i antioxidante, precum vitamina E ?i seleniu, care se g?sesc în germenul bobului de grâu. Studiile ?tiin?ifice au demonstrat c? un consum zilnic de cereale integrale, al?turi de o alimenta?ie echilibrat?, ajut? la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi (1). De asemenea, in vitro s-a observat c? antioxidan?ii din produsele pe baz? de cereale integrale au o activitate similar? cu cea a unor fructe sau legume (2).

Antioxidan?ii din plante sunt asocia?i cu reducerea riscului de apari?ie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace ?i a cancerului (3).

“Consumul a cel pu?in trei por?ii de cereale integrale pe zi, ca parte a unei alimenta?ii echilibrate ?i a unui stil de via?? s?n?tos, contribuie semnificativ la aportul de nutrien?i esen?iali necesari unei bune func?ion?ri a organismului. Cerealele integrale pot fi consumate începând de la micul dejun, cea mai important? mas? a zilei”, declar? Elena Casapu, specialist Nestlé în nutri?ie.

Studiul privind concentra?ia de antioxidan?i a diferitelor cereale arat? c? cea mai mare cantitate de antioxidan?i se g?se?te în f?ina integral? din orz, dup? care urmeaz? f?ina alb? de porumb, f?ina integral? de ov?z, f?ina integral? de grâu ?i nu în ultimul rând f?ina integral? de orez (4).

Permanent preocupat? de alimenta?ia consumatorilor, compania Nestlé a îmbun?t??it, înc? de la începutul anului 2006, profilul nutri?ional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le ofer? consumatorilor op?iuni nutri?ionale echilibrate ?i sporesc importan?a acordat? primei mese a zilei.

Referin?e ?tiin?ifice

(1) Miller G (2001) Whole grain, fiber and antioxidants. In CRC Handbook of dietary fiber, pp. 453-460 [Spiller GA, editor]. Boca Raton, FL:CRC Press.
(2) MillerHE, Rigelhof F, Marquart L, Prakash A, KanterM. 2000. Antioxidant content of whole grain breakfast cereals, fruits and vegetables. J. Am. Coll. Nutr. 19(3 Suppl):312S–19S.
(3) Halliwell, B. 1992. Antioxidants in human health and diseases. Annu. Rev. Nutr. 16:33-50
(4) A Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. Bente L. Halvorsen, Kari Holte, Mari C. W. Myhrstad, Ingrid Barikmo, Erlend Hvattum, Siv Fagertun Remberg, Anne-Brit Wold, Karin Haffner, Halvard Baugerød, Lene Frost Andersen, Ø. Moskaug, David R. Jacobs, Jr. and Rune Blomhoff.(comunicat de presa)

26.07.2010. 15:24


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password