ZiarulGorjului.ro Anul VI *  
Email: office @ ziarulgorjului.ro  
  Prima pagină · Societate · Avem istorie, dar autoritățile dorm pe ele

Menu:


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next Gen

ULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

  Toate comunicatele
LIVE WEBCAM
WEBCAM LIVE - CAMERE LIVE - Ziarul Gorjului   Coloana Infinitului
  Craiova
  CV - Fantana Arteziana
  Sibiu

Sport in Gorj RSS Display


ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!

Avem istorie, dar autoritățile dorm pe ele


• Lefegii ce spun că se ocupă de imaginea Gorjului prin Prefectură, Consiliu Județean sau Primăria Târgu-Jiu ar trebui să plece acasă!

Deseori se întâmplă ca tu, ca gorjean, să cauți în sine înaintașii de vază ai „nației tale“. Trebuie să recunoaștem că în afară de Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Gheorghe Tătărăscu, generalul Gheorghe Magheru, Maria Lătărețu, Gorjul nu a știut să folosească și alte branduri de care, însă, alții se bucură din plin.

În timp ce în capitala României, București, chiar în buricul târgului există o stradă principală numită Vasile Lascăr, în Târgu-Jiu există doar un fel de alee-stradă ce poartă numele marelui gorjean. Da, Vasile Lascăr este născut în Șomăneștii Gorjului, a făcut studiile primare în Târgu-Jiu și a fost primul primar al capitalei Gorjului ce a pus la punct un plan de sistematizare al orașului.

De parcă n-ar fi de ajuns atâta indiferență față de o personalitate gorjeană pe care o puteți descoperii supcint în rândurile de mai jos, în județul Gorj nu există nici măcar o școală denumită Vasile Lascăr, dar Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina poartă numele ilustrului gorjean. Municipiul Târgu-Jiu este plin de pietroaie ce se doresc opere de artă, dar nici măcar un bust al lui Vasile Lascăr. Descoperiți-l vă rog pe gorjeanul Vasile Lascăr.

• Aurel MĂCEȘANU

„Vasile Lascăr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vasile Lascăr (n. 3 noiembrie 1853, Șomănești, Gorj, lângă Târgu Jiu; d. 23 martie 1907, București) a fost ministru de finanțe al României în anul 1897.

După terminarea școlii primare la Târgu-Jiu, Vasile Lascăr și-a continuat studiile la liceul din Craiova, după care a urmat dreptul la Sorbona, în Paris, unde și-a susținut și teza de doctorat. În anul 1877 s-a întors în țară, practicand avocatura în cadrul baroului Târgu-Jiu.

În 1879 a fost ales primar al orașului Târgu-Jiu. După 1883 a fost ales deputat sau senator în aproape toate legislaturile liberale.

A fost numit ministru de interne in guvernul Petre S. Aurelian în perioada 21 noiembrie 1896 - 26 martie 1897 și apoi din nou în perioada 21 noiembrie 1902 - 13 decembrie 1904.

În perioada cât a fost ministru de interne, Vasile Lascăr a propus prima lege organică a poliției române, concepută după principii știintifice moderne, pe care a conceput-o după modelul legilor similare din state mai dezvoltate prin care umblase, dar pornind de la realitățile și necesitățile specifice românești. Ca model i-au servit organizarea polițiilor din Franța, Germania, Belgia și Austria. A susținut în Senat proiectul său de lege pe 25 ianuarie 1903.

La data de 1 aprilie 1903, în urma multor dezbateri, a fost adoptata această lege, cu denumirea "Legea pentru organizarea Poliției Generale a Statului", în care s-au precizat „atribuțiile și competențele personalului poliției”, instituind „principiul stabilității organelor polițienești și scoaterea lor în afara luptelor politice”. Tot prin această lege se dispunea înființarea unei școli speciale de poliție pentru pregătirea personalului polițienesc.

Școala de Agenți de Poliție din Câmpina, județul Prahova, poartă în prezent numele "Vasile Lascăr". In anul 1896, fiind prim-ministru al Romaniei din partea gruparii de centru a liberalilor democrati, a receptat unele revendicari ale maselor muncitore și a realizat legea repausului duminical.“

05.04.2014. 21:50


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


4 + 4 =