ZiarulGorjului.ro Anul VI *  
Email: office @ ziarulgorjului.ro  
  Prima pagină · Pagina Doi

Menu:


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next Gen

ULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

  Toate comunicatele
LIVE WEBCAM
WEBCAM LIVE - CAMERE LIVE - Ziarul Gorjului   Coloana Infinitului
  Craiova
  CV - Fantana Arteziana
  Sibiu

Sport in Gorj RSS Display


ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!

Din calendarul alegerilor parlamentare

În termen de 30 zile de la stabilirea datei alegerilor, cel mai târziu în data de 30 septembrie, primarii şi prefecţii vor delimita şi numerota secţiile de votare.

Cu cel puţin 60 zile înainte de data alegerilor, deci cel mai târziu la data de 1 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale vor stabili semnele electorale, care vor fi comunicate BEC.

Cel mai târziu cu 45 zile înaintea zilei alegerilor, deci maxim până la 16 octombrie, vor fi întocmite listele electorale permanente şi vor fi puse la dispoziţia alegătorilor, spre consultare.

Cel mai târziu cu 40 zile înainte de data alegerilor, deci până la 21 octombrie, vor putea fi depuse candidaturile.

În termen de 24 de ore de la înregistrarea fiecărei candidaturi, vor putea fi afişate candidaturile acceptate, iar în termen de 3 zile vor putea fi formulate contestaţii împotriva deciziei birourilor electorale de circumscripţie de acceptare a unei candidaturi.

Până la data rămânerii definitive a

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   01.10.2008. 09:03


Reguli pentru candidaţii la alegerile parlamentare

Reguli pentru candidaţii la alegerile parlamentareBiroul Electoral Central a decis, luni, 22 septembrie, ca cei care candidează la alegerile parlamentare în baza unei propuneri a unui partid politic trebuie să facă parte din respectiva formaţiune politică. 

De asemenea, conform hotărârii BEC, candidaţii propuşi de o alianţă politică sau alianţă electorală trebuie să facă parte dintr-un partid politic, membru al respectivei alianţe. 

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   24.09.2008. 08:43


Pregatirile pentru alegerile parlamentare, în linie dreapta

Birourile Electorale de Circumscriptie trebuie sa faca publice listele electorale cu numarul alegatorilor, pentru fiecare colegiu uninominal pâna cel târziu 24 septembrie

Primarii, împreuna cu prefectii vor face, pâna cel târziu 30 septembrie, delimitarea sectiilor de votare, cât si numerotarea acestora. Ministerul Afacerilor de Externe se va ocupa de numaratoarea sectiilor de votare din strainatate, pâna la aceeasi data.

 La 1 octombrie, cu cel putin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, formatiunile politice si aliantele electorale vor stabili semnele electorale si le va comunica catre Biroul Electoral Central, eventualele contestatii urmând a se depune pâna cel târziu 2 octombrie. Data limita pentru solutionarea acestor contestatii privind semnele electorale va fi 4 octombrie.

 Depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare se va face în scris, în patru exemplare, de catre partidele si aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor care participa la alegeri cât si candidatii independenti, cel mai târziu pâna pe 21 octombrie. Constatarea ramânerii definitive a candidaturilor se va face de catre Birourile Electorale de Circumscriptie pâna cel târziu 29 octombrie.

Începerea campaniei electorale se va face cu 30 de zile înainte de ziua votarii, respectiv 31 octombrie.

Pe 1 noiembrie, dupa ramânerea definitiva a candidaturilor, se va realiza tragerea la sorti pentru stabilirea ordinii în care se tiparesc numele candidatilor pe buletinul de vot. Contestatiile se fac imediat dupa tragerea la sorti în ziua de 1 noiembrie, când vor trebui si solutionate.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   24.09.2008. 08:42


Toamna şi-a intrat în drepturi!

Miercuri 17 Septembrie 2008, meteorologii anunţă ploaie abundentă, maximele nu vor depăşi 11 grade C

Joi şi vineri cerul va fi parţial noros şi vor fi slabe condiţii de ploaie. Temperaturile vor fi în uşoară creştere dar nu vor depăşi 17 grade C. Sâmbătă şi duminică cerul va fi parţial noros şi vor fi condiţii de averse. Temperaturile vor creşte uşor faţă de zilele precedente, dar nu vor depăşi 18 grade C. Începutul săptămânii viitoare va fi unul cu cer parţial noros şi cu ploi însemnate cantitativ.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   16.09.2008. 22:25


Finanţarea alegerilor, 160 milioane de lei

Guvernul a aprobat bugetul şi cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2008. Suma totală alocată este 160 milioane lei.

Sumele alocate în vederea desfăşurării alegerilor provin din bugetul de stat, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va repartiza instituţiilor prefectului sumele necesare pentru activităţile acestora legate de pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, în funcţie de necesarul de fonduri al fiecărui judeţ, sumele necheltuite urmând a fi recuperate ulterior.

Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor pentru organizarea şi dotarea secţiilor de votare din străinătate, precum şi a cheltuielilor pentru dotarea şi funcţionarea Biroului electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, vor fi suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

A fost stabilit si cuantumul indemnizaţiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale (66 lei pe zi), a informaticienilor, statisticienilor şi personalului tehnic auxiliar care participă la executarea operaţiunilor generate de activitatea birourilor electorale constituite pentru alegerile parlamentare (50 de lei pe zi).

Au fost reglementate şi alte detalii organizatorice:

• Hârtia necesară pentru tipărirea buletinelor de vot va fi achiziţionată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, şi apoi distribuită prefecturilor.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   16.09.2008. 22:24


Scăpăm de caniculă

Scăpăm de caniculăPentru începutul acestei săptămâni, meteorologi au anunţat instabilitatea atmosferică care se va accentua cu precădere în partea de est a ţării şi sensul circulaţiei aerului se va schimba, ceea ce promite o răcorire substanţială. Începutul de săptămână nu va fi însă unul promiţător pentru că încet-încet vor apărea precipitaţiile, care vor cuprinde şi restul ţării.De marţi canicula va dispărea. Masa de aer fierbinte care a adus în ultimele zile temperaturi ca în mijlocul verii va fi înlocuită, cu una mai rece. De miercuri, 10 septembrie, temperaturile scad în toată ţara, mai ales în jumătatea de nord. Ploile şi descărcările electrice se vor muta în regiunile estice, pe arii mai mari în Moldova şi Dobrogea şi doar izolat în Transilvania şi Muntenia.

În această săptămână, treptat toamna se va instala. La început pentru locuitorii din jumătatea de nord a teritoriului şi spre sfârşitul

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   09.09.2008. 20:12


Calendarul credinţei, datinilor, obiceiurilor şi tradiţiilor din Gorj

Ziua Crucii ( 14 septembrie)

Astăzi Crucea lui Hristos se înalţă, lemnul cel de viaţă purtător, pe care cu trupul a fost pironit, pe toţi spre mântuire chemând“

(Mineul de septembrie-la stihovană)

Ziua Crucii e una din cele mai mari sărbători. Prin cruce s-a blagoslovit pamântul când dracul l-a pus pe Dumnezeu în cele patru părţi ale noului pamânt cu gând să-l arunce în apa fără sfârşit. Prin cruce s-a sfinţit cerul care era al diavolului luându-se din stăpânirea lui.

Prin cruce se sfinţeşte în fiecare zi omul. Crucea te ajută când necuratul şi duhurile rele stau să primejduiască un creştin. Un om scapă de spaimă, dacă îşi aminteşte în ce zi a săptămânii a căzut Ziua Crucii.

***

Ziua Crucii este sărbătoarea echinocţiului de toamnă, ziua când pamântul se închide pentru insecte, reptile şi plante. E bine să ţii post negru în acestă zi.După Ziua Crucii se începea culesul viilor (Cârstovul viilor) şi scuturatul nucilor.

Este ultima dată la care se culeg plante de leac, fiindcă, apoi ele îşi pierd purterile tămăduitoare.

La Runcu, preotul vizita casele cu Sfânta Cruce şi

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   09.09.2008. 20:10


Calendarul credinţei, datinilor, obiceiurilor şi tradiţiilor din Gorj

Septembrie

Este luna a noua din calendarul Iulian şi Gregorian şi luna a şaptea a calendarului roman. Denumirea populară a lunii este Răpciune, având substratul în răcirea accentuată a vremii.

Sărbătorile populare cu dată fixă ale lunii sunt: Simion Stâlpnicul, , Sântămăria Mică, Ziua Crucii, Cârstovul viilor, Teclele, Sfântul Hariton Mărturisitorul.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie)

„Din Ana astăzi ca o floare de Dumnezeu sădită, Născătoare de Dumnezeu, a răsărit mântuirea oamenilor, din care ziditorul tuturor născându-se mai presus de gând, curăţeşte ca un bun, toată stricăciunea lui Adam cu bunătatea Sa“

(Mineul pe septembrie – vecernia mică)

Sfânta Fecioară Maria Mică, Maica Domnului Iisus Hristos, a fost fiica drepţilor şi dumnezeeştilor Părinţă Ioachim şi Ana, care trăiau în pace în orăşelul Nazaret Cu toate că trecuseră peste 50 de ani de la căsătoria lor, şi ajunseseră la adânci bătrâneţe, nu avuseseră nici un copil.

Şi fiindcă pe atunci era credinţa la evrei că toţi cei căsătoriţi care nu aveau copii erau oameni nevrednici şi neplăcuţi lui Dumnezeu, cei doi bătrâni se rugau fără încetare să aibă şi ei un prunc.

Într-una din zile, pe când Ana şedea în grădină plângând şi rugându-se, i s-a arătat îngerul Domnului zicându-i: Rugăciunile tale, Ano, au străbătut cerul şi lacrimile tale au ajuns la Dumnezeu, iar îndurarea lui s-a pogorât asupra ta. Că iată, vei zămisli, şi vei naşte pe fiica cea binecuvântată, prin care se va da mântuire lumii. Şi se va numi Maria. După nouă luni, Ana a născut pe Maria, prin care, apoi, s-a întrupat Hristos.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   03.09.2008. 08:09


Zile călduroase şi nopţi reci

Toamna se va desfăşura normal, cu uşoare depăşiri ale mediei termice în primele două luni, anticipează meteorologii.

În septembrie, doar în sud-estul ţării va fi mai cald, cu temperaturi ce pot depăşi 30 de grade Celsius Nu vor lipsi ploile în vestul, centrul şi nordul ţării.

Temperaturi ridicate se vor înregistra şi în luna octombrie. În sudul ţării, mercurul termometrelor ar putea urca până la 25°C. Noaptea, în centrul şi nordul ţării, va fi foarte rece. Aceeaşi prognoză şi pentru noiembrie: meteorologii prognozează temperaturi ridicate în sud, dar mai scăzute în vestul ţării.

Temperaturile ridicate ale acestei toamne nu îi bucură pe agricultori, care se aşteaptă la secetă. Singurii care au motive de bucurie sunt iubitorii sporturilor de iarnă, pentru că sezonul de schi ar putea începe încă din noiembrie.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   03.09.2008. 08:08


Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)

Calendarul credinţei, datinilor, obiceiurilor şi tradiţiilor din Gorj

Biserica a rânduit prăznuirea tăierii capului celui ce a fost Înainte – Mergătorul Domnului. Sf. Ioan Botezătorul a fost înaintea Domnului cu naşterea, dar şi cu moartea şi precum Domnul Hristos a pătimit pentru păcatele oamenilor, tot aşa şi Înainte Mergătorul său a îndurat moartea mucenicească pentru fărădelegile regelui Irod, căruia sfântul îi mustraseră nelegiuirile.

Sărbătorindu-şi ziua Irod, ameţit de vin, de cântece dar mai ales, de jocul cel strârnitor de patimi al Salomeei, fiica Irodiadei (soţia vicleană a regelui, pe care Ioan o acuzase că s-a măritat cu el, întrucât înainte fusese soţia fratelui acestuia, Filip), i-a făgăduit dansatoarei orice. Aceasta la îndemnul mamei sale i-a cerut capul Sf. Ioan Botezătorul. Astfel a fost tăiat capul Sfântului din porunca unui rege împătimit şi netrebnic, dus la pierzanie de o femeie nelegiuită. (…)

Legenda spune că Sfântul era un tânăr sărac, cuminte şi foarte frumos. Pentru această frumuseţe o femeie bogată şi-a pus ochii pe dânsul. Într-o zi s-au întâlnit şi ea i-a spus că peste noapte îl va aştepta la dânsa acasă, iar dacă nu va veni, vai şi amar va fi de capul lui. Sf. Ioan, care ştia din ce pricină îl păştea acest greu păcat, s-a întristat adânc şi s-a rugat lui Dumnezeu să-i ia frumuseţea ademenitoare şi să-l facă urât.

Dumnezeu s-a milostivit de fecior şi l-a învăţat să scoată cuţitul şi să-şi taie capul. Sf. Ioan a făcut întocmai şi şi-a pus căpăţână de oaie. Astfel a plecat spre casa femeii care îl chemase. Când aceasta l-a văzut, s-a cutremurat de teamă şi l-a dat afară, iar astfel Sf. Ioan a fost scutit de păcat.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   27.08.2008. 08:25


Cupa Presei la Buggy, prima ediţie

Reprezentanţi mass media din toată ţara au participat duminică, 24 august, la un concurs de maşini Buggy.

Concursul s-a desfăşurat pe un traseu organizat în zona Preajba. La concurs s-au înscris 14 concurenţi, 10 băieţi şi patru fete. Câştigătorii ediţiei, atât la fete cât şi la băieţi, au fost reprezentanţii postului local de radio, Radio Omega, Paul Damaschin şi Adina Popescu.

Toţi concureţii participanţi la concurs au fost premiaţi cu medalii şi cupe. La finalul manifestării, motocicliştii de motocros au oferit publicului prezent o frumoasă şi palpitantă demonstraţie pe două roţi. Este pentru prima dată când, în ţară, s-a organizat o astfel de competiţie intre instituţiile de presă.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   27.08.2008. 08:23


Distracţie la Tg. Cărbuneşti

Locuitorii oraşului Târgu Cărbuneşti vor avea parte timp de trei zile de distracţie şi voie bună în cadrul manifestărilor dedicate zilelor oraşului.

Deschiderea oficială va avea loc mâine, 27 august, când cărbuneştenii şi nu numai vor putea urmări un spectacol de muzică populară susţinut de interpreţi de seamă ai genului.

Astfel, pe scena amplasată în Parcul Stejeret din oraş vor susţine recitaluri Gheorghe Roşoga, Neta Soare şi Nina Predescu, dar se va încinge şi o horă populară oltenescă.

Manifestările au incluse în program şi un spectacol de gală cu participarea extraordinară a Formaţiei Semnal M şi a artiştilor Stela Popescu şi Cosmin Mărculescu. Ion Fugaru, viceprimarul oraşului Târgu- Cărbuneşti susţine că autorităţile s-au gândit şi la tinerii din localitate şi le-au pregătit acestora un program de muzică uşoară, dar şi o discotecă în aer liber.

A.D.

   Scrie Comentarii (0)   27.08.2008. 08:22


<< Prima pagină < Pagina precedentă [1 / 12] Pagina următoare > Ultima pagină >>