ZiarulGorjului.ro Anul VI *  
Email: office @ ziarulgorjului.ro  
  Prima pagină · Opinii · Cine se află în spatele „celui mai mare jaf din Oltenia“?

Menu:


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next Gen

ULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

  Toate comunicatele
LIVE WEBCAM
WEBCAM LIVE - CAMERE LIVE - Ziarul Gorjului   Coloana Infinitului
  Craiova
  CV - Fantana Arteziana
  Sibiu

Sport in Gorj RSS Display


ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!

Cine se află în spatele „celui mai mare jaf din Oltenia“?

În emisiunea “Cu cărţile pe faţă” difuzată de Antena 1 Târgu Jiu, la sfârşitul săptămânii trecute, invitaţii realizatoarei Gabriela Mladin au fost întrebaţi cine cred că se află în spatele “celui mai mare jaf din Oltenia”, după cum îl cataloghează o parte a presei.

Laurenţiu Ciurel, director general CE Rovinari: Şirul coincidenţelor mă duce cu gândul că tot ce s-a întâmplat nu poate fi întâmplător. Am discutat aici, cinci - şase aspecte care clar duc la concluzia că  acest  “bidon” a fost plănuit de la bun început să fie înţepat şi scurs în condiţiile în care se întâmplă acum. Cine se află în spate? Tot nişte băieţi deştepţi, de data asta din partea minieră. Nu pot să fac acuzaţii, dar, aparent, una dintre rotiţe nu are cum să nu fie domnul Manţog.

 

Eugen Davidoiu, director general SNLO: Nu aş putea să fiu obiectiv şi să spun cine se află în spatele afacerii. Am constatat, însă, că mecanismul este pregătit de foarte mult timp. Asta ar putea fi o explicaţie. Este premeditat, mai mult ca sigur. Nu cine, ci câţi se află în spatele acestei poveşti, atât pe orizontală cât şi pe verticală? Eu o să  observ, probabil, la un moment dat, cine este capul acestor lucruri, pentru că demersurile pe care le voi instrumenta în continuare mă vor conduce către anumite opinii şi acţiuni care vor surprinde pe mulţi. Pentru că încă nu sunt dispus să fiu director general al acestei societăţi, să nu fac nimic şi să aştept reacţia ministerului.  Voi face cât de curând demersuri în nume propriu şi probabil voi ajunge la cauze şi nu la efecte. Indiferent cât va costa acest lucru. Le spun celor care se află în spate, drumul până la a pune mâna pe acţiunile SNLO este foarte lung.

Sper că instituţiile statului să vină să controleze nu numai contractele la SNLO ci, practic, viaţa SNLO-ului ar trebui controlată.

 

Toni Mihail Greblă, director Patromin: Este evident că în spatele acestei situaţii se află interese. Şi se află interese financiare majore. Aceste cercuri, care au  aceste interese financiare majore, pot să şi le valorifice cu complicitatea unor factori de înaltă decizie din cele două ministere. Ministerele pot fi acuzate  cel puţin de ajutor de  complicitate prin inacţiune, nu fac nimic. Îi lasă pe alţii să-şi facă jocurile. După părerea mea, grupul are foarte puţine legături cu judeţul Gorj. Este un grup exterior judeţului în care s-ar putea să mai existe câteva cozi de topor din Gorj. Ceea ce susţin eu cel mai mult este că până nu stabilim reguli clare, nu putem să ne păzim întotdeauna de cei care vor să pună  mână pe cât mai mult din avuţia naţională. Noi nu avem nicio regulă, la minister nu se ştie nimic, acolo bate vântul. Eu, dacă eram ministru, astăzi, dacă nu eram eu în judeţul Gorj, trimiteam un secretar de stat pe parte de minerit, un secretar de stat pe parte de finanţe să încerce pe de-o parte să liniştească totuşi opinia publică asupra acestui scandal, iar pe de altă parte, să propună o soluţie de rezolvare. Tocmai de asta zic că pe minister îl interesează foarte puţin ce se întâmplă aici. Domnul director general Laurenţiu Ciurel spunea că de mineritul şi de energetica din Gorj toţi guvernanţii şi-au adus aminte numai în situaţii de criză. Acum  nu suntem într-o astfel de situaţie, şi pe cei de la Bucureşti nu-i interesează mineritul şi energetica din Gorj.

 

Ion Răuţ, director resurse umane CE Turceni:  În spatele acţiunii se întrepătrund planuri atât politice cât şi sindicale. Chestiunea ar fi să vedem cine a “patronat” lucrurile în minerit şi energie în acestă perioadă, când s-au întâmplat toate aceste evnimente. Vom vedea că a existat şi un partid, şi anume PD-ul, care, după pătrerea mea, trebuie să aibă responsabilitatea politică şi să spună ce a făcut. Despre această chestiune aţi vorbit dumneavoastră, presa, şi câţiva oameni, foarte puţini din judeţul acesta.

 

Vasile Popeangă, finanţist: După părerea mea, acum a ieşit în evidenţă faptul că Ministerul Economiei şi Finanţelor nu are conducere. Eu m-am mai exprimat şi cu alte ocazii că trebuie să realizăm odată că oamenii de performanţă, chiar dacă sunt ei politici, trebuie să ocupe aceste funcţii pentru că totul pleacă de la vârf. A doua chestiune este că o să scrieţi dumneavoastră cât o să vreţi, dar dacă este croit să se întâmple acest lucru, se va întâmpla, şi nu se va putea face nimic. Pentru că nu întâmplător sunt aceste lucruri premergătoare, ele au fost analizate dinainte. Şi ce reaţie va avea presa, şi ce se va putea face şi care sunt paşii următori. Nu întâmplător se vehiculează ce se va întâmpla în Gorj cu construirea  altor complexuri energetice.

 

Eugen Măruţă, jurnalist: Piesa aceasta eu am mai văzut-o în ultimii ani în România, dar actorii diferă în momentul ăsta. Personal, credeam că nu se va mai putea întâmpla în Romania, din Uniunea Europeană, o asemenea bombă, deocamdată de presă, dar o să fie mai târziu şi o bombă economică. Cert este că Marin Condescu, în acest moment, şi cred că în ultimii 18 ani, a fost cel mai redutabil politician al judeţului Gorj. Politician, chiar politician, numai că lumea l-a văzut sindicalist. A reusit să schimbe foarte multe în acest judeţ, nu ştim dacă în bine sau în rău. Cert este că a influenţat politica acestui judeţ, prin acţiunile pe care le-a făcut, e adevărat subteran, pentru că-i place acest subteran,  şi-n politică şi-n viaţa economică. Marin Condescu nu va apărea în această poveste în faţă. Va apărea cu totul altcineva. Marin Condescu şi minerii acestuia trebuie să ştie un lucru că Marin Condescu are în spate 9000 de mineri, dar Marin Condescu este votat doar de 200 de lideri de  sindicat, din patru în patru ani. Cred că este un lucru destul de important pe care minerii  l-au uitat, minerii de la bandă, minerii din subteran. Marin Condescu reprezintă de fapt doar 200 de lideri de sindicat în acest moment.

 

Cosmin Pigui, jurnalist: Cred că este prima dată când Marin Condescu îi înşală cu adevărat pe mineri. Îl cunosc, am avut încredere în Marin Condescu, dar trebuia să se implice şi era normal să explice măcar membrilor de sindicat ce se întâmplă. Este clar că nu poate garanta prin această lovitură condiţiile de lucru pentru membri de sindicat, iar lipsa de reacţie a acestuia mă  pune foarte grav pe gânduri. Cred că fotbalul i-a luat minţile. Marin Condescu trebuia să iasă, să se lege în lanţuri în faţa Guvernului, să-şi pună spânzurătoarea de gât, să spună că nu se poate accepta aşa ceva. Normal era să reacţioneze. Eu cred că într-o asemenea situaţie, Traian Basescu nu ar mai trebui să se certe cu Chiuariu, ci să se implice într-o situaţie de siguranţă naţională. Asta-i chiar de competenţa CSAT-ului.

Aproape 66% din acţiunile SNLO aparţin, de o lună, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitivă şi executorie, lichidatorului judiciar BNP Consult.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a decis să facă recurs la Curtea de Apel Craiova, iar conducerea SNLO, pentru a obţine o amânare, fie ea şi pentru o perioadă scurtă de timp,  a depus la Tribunalul Gorj o cerere prin care se urmăreşte  împiedicarea BNP Consult să treacă la valorificarea celor 66% din acţinile SNLO.

Astăzi, 19 decembrie, Tribunalul Gorj se va pronunţa în ceea ce priveşte cererea SNLO şi tot astăzi va avea loc Adunarea Creditorilor unde se va vota, printre altele, confirmarea sau înlocuirea lichidatorului judiciar pentru ICM SA.

 

Luca Marinescu

19.12.2007. 06:59


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


1 + 2 =