ZiarulGorjului.ro Anul VI *  
Email: office @ ziarulgorjului.ro  
  Prima pagină · Magazin · Cântărețul lui Dinescu a cântat la Ceaușescu!

Menu:


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next Gen

ULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

  Toate comunicatele
LIVE WEBCAM
WEBCAM LIVE - CAMERE LIVE - Ziarul Gorjului   Coloana Infinitului
  Craiova
  CV - Fantana Arteziana
  Sibiu

Sport in Gorj RSS Display


ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!

Cântărețul lui Dinescu a cântat la Ceaușescu!


• Celebrul nea Mărin Dădălău a învățat să cânte prin cârciumile din Giulești

Cântărețul lui Dinescu, așa cum este cunoscut de o țară întreagă, nea Marin Dădălău continuă să cânte și la 75 de ani la petreceri sau prin cârciumile din Târgu-Jiu.

Povestea vieții sale este plină de cancanuri și am relatat-o pe larg în anul 2002 în săptămânalul „Informația Gorjului“, unde lucram pe atunci. Pe vremurile alea nea Marin nu lipsea la nici un chef al „bogaților“ din Gorj, chefuri monstruoase care nici nu pot fi comparate cu petrecerile mondene de astăzi.

Milițienii de altădată, polițiștii de azi, directorii din toate timpurile, bișnițarii dintotdeauna se duceau noaptea, la două, peste nea Marin acasă și îl luau pe sus pentru a le cânta la petreceri. Nea Marinică a știut să-și țină gura, să-și vadă de meserie și așa s-a făcut plăcut. Nu i-a fost rușine să cânte și prin cârciumile de cartier, pentru ăia mai săraci, oameni cu care, de altfel, s-a simțit cel mai bine, având în față un pahar de băutură.

Mi-amintesc că, la o petrecere desfășurată la un hotel de fițe din Târgu-Jiu, pe la patru dimineața, toți petrecăreții îl căutau disperați pe nea Marinică. Acesta dispăruse ca din senin și a fost găsit, în cele din urmă, dormind după un fotoliu de pe hol. Avea sub palme pălăria în care se găseau cocoloșite o grămadă de bancnote. Banii n-au fost niciodată o problemă pentru nea Marinică Dădălău. Nu le-a dus dorul și tocmai de aceea nu a vrut să le ducă nici grija.

Puțini știu că nea Marinică s-a născut în Bucureștiul muzicii de mahala și un unchi de-al său l-a învățat meseria ce i-a asigurat traiul. De mic copil, Marin Dădălău cânta prin cârciumile din Giuleștiul de demult șansonete (o melodie franțusească cu origine populară, care uneori conține versuri frivole), așa că muzica de petrecere, de durere, necaz și supărare, de inimă albastră curge încă prin venele lui nea Marinică.

El a avut ocazia să cânte și în fața lui Nicolae Ceaușescu, alături de celebrii interpreți ai muzicii lăutărești, a fost și peste hotare, însă, tot chefurile de la Gorj îi rămân la suflet. Pleca dimineața la ziuă plin de bani, uneori ajungea acasă și începea să-i numere ca să știe cât a câștigat. Nea Marinică... Dacă îl vedeți rugați-l să vă fredoneze o melodie, pentru că omul face parte din șarmul orașului lui Brâncuși. Încă îl mai avem...

• Rică MĂCEȘANU

10.05.2014. 01:07


Comentarii

ALIN PUZDREA 12.05.2014. 11:10

A CANTAT IN BODEGI CU BALAET SI ALTII

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


6 + 1 =