ZiarulGorjului.ro Anul VI *  
Email: office @ ziarulgorjului.ro  
  Prima pagină · Juridic · Legea faţadelor de clădiri în 2011. Dispute!

Menu:


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next Gen

ULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

  Toate comunicatele
LIVE WEBCAM
WEBCAM LIVE - CAMERE LIVE - Ziarul Gorjului   Coloana Infinitului
  Craiova
  CV - Fantana Arteziana
  Sibiu

Sport in Gorj RSS Display


ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!

Legea faţadelor de clădiri în 2011. Dispute!

Guvernul a amânat pentru şedinţa următoare analizarea proiectul de lege privind reabilitarea faţadelor clădirilor, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, după şedinţa de joi a Executivului. Potrivit acesteia, proiectul ar fi trebuit discutat miercuri, dar din cauza discuţiilor prelungite din Parlament, şedinţa de guvern nu a mai putut fi reluată. Şedinţa s-a întrerupt pentru ca miniştrii sş fie prezenţi la Parlament şi a fost reluată joi dimineaţă. Dar nici joi nu a fost discutată legea deoarece "primul-ministru a fost de acord să discute întâi Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, ca eu să pot pleca din Bucureşti", a spus Udrea. Aceasta anunţase miercuri pe Facebook, chiar în timpul şedinţei de Guvern, că se discută Legea Faţadelor.  
Totuşi pe data de 21.03.2011 acestă lege a fost adoptată.
Dispoziţii comune:
Finanţarea proiectării şi executării lucrărilor de refacere se asigură, pe cheltuială proprie, de către deţinătorii clădirilor. Guvernul va facilita acordarea de credite bancare, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată. Finanţarea va fi împărţită astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului şi maximum 90% prin credit garantat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Perioada de rambursare a creditelor bancare este de maximum 5 ani. Prin excepţie, autorităţile administraţiei publice locale pot asigura, prin bugetul local, preluarea integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare proprietarilor de locuinţe aflaţi în imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca măsură de protecţie socială, dacă fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.
De asemenea, se pot cofinanţa cheltuielile aferente lucrărilor la clădirile amplasate în zone protejate sau în centrele istorice ale localităţilor. În plus, autorităţile administraţiei publice centrale pot cofinanţa lucrările la clădirile amplasate în zone protejate şi în zone de protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial.
În situaţia în care deţinătorii clădirilor nu iau din proprie iniţiativă măsurile de reabilitare a faţadelor, autorităţile administraţiei publice locale notifică persoanele vizate. Lucrările vor trebui executate în termen de 12 luni de la data primirii notificării. La solicitarea proprietarului şi din motive obiective, termenul poate fi prelungit de către primar, dar nu mai mult de 6 luni.
Dacă lucrările de intervenţie necesare nu se execută sau nu sunt finalizate în termenele notificate, primăria poate solicita consiliului local aprobarea executării de către autoritatea administraţiei publice locale a lucrărilor de intervenţie, în numele şi pe cheltuiala deţinătorilor notificaţi, cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la deţinătorii notificaţi, în condiţiile legii, până la data recepţiei finale a lucrărilor de intervenţie executate.
Încă o lege care ne obligă?
Există un set de definiţii, norme legislative şi ideologice legate de dreptul de proprietate, care în orice democraţie sunt considerate sacre pentru bunul mers al societăţii:
Noţiunea dreptului de proprietate: Dreptul de proprietate privată este definit ca dreptul real principal care conferă titularului său atributele de posesie, folosinţă şi dispoziţie[i] asupra bunului apropriat în formă privată.
Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată: Dreptul de proprietate privată este un drept absolut, exclusiv şi perpetuu. Dreptul de proprietate este un drept absolut, pentru că titularul său are libertatea oricărei acţiuni sau inacţiuni în legătură cu bunul său. Caracterul exclusiv cuprinde două idei: monopolul titularului dreptului de proprietate asupra bunului său şi excluderea terţilor, inclusiv a autorităţilor publice, de la exercitarea prerogativelor proprietăţii.
Legea faţadelor, suţinută de Elena Udrea prin postări pe wall-ul personal de pe facebook, în timpul şedinţei de guvern, îi va obliga pe proprietari să renoveze faţadele imobilelor pe care le deţin. Dacă nu le renovăm, primim amenzi usturătoare. Ce s-a întâmplat cu proprietatea privată? Poate o familie are venituri peste medie, dar nu va dori să aloce bani pentru renovarea imobilului, pentru că are nevoie de medicamente, sau să-i investească în educaţia copiilor
Adică, dacă câştigăm peste salariul mediu pe economie şi unui guvernant sau edil nu îi place cum arată casa noastră, vom fi obligaţi să o renovăm? Ce s-a întâmplat cu inviolabilitatea proprietăţii private? Dacă o familie va considera drept să nu aloce aceşti bani renovării imobilului, deoarece poate au nevoie de medicamente, sau doresc să-i investească în educaţia copiilor? Cum se poate gândi cineva la aşa ceva?
Lucrările de intervenţie pentru „reabilitarea structural-arhitecturală exterioară a construcţiei” vor consta în reparaţii la zidării, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorii/terasei, inclusiv refacerea/repararea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei, demontarea/remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade/terase. Amenzile aplicate proprietarilor pentru nerespectarea obligaţiei de derulare a lucrărilor vor fi cuprinse între 2.000 lei şi 10.000 lei.
Av.COLTUC MARIUS

23.03.2011. 11:52


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


4 + 2 =