ZiarulGorjului.ro Anul VI *  
Email: office @ ziarulgorjului.ro  
  Prima pagină · Economie · Preţuri de consum mai mari

Menu:


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next Gen

ULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

  Toate comunicatele
LIVE WEBCAM
WEBCAM LIVE - CAMERE LIVE - Ziarul Gorjului   Coloana Infinitului
  Craiova
  CV - Fantana Arteziana
  Sibiu

Sport in Gorj RSS Display


ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!

Preţuri de consum mai mari

Untitled Document

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum au crescut în luna septembrie cu 1,08%, faţă de 0,86% în luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor, transporturilor şi telefoniei, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a depăşit pragul de 6%, ajungând la 6,03%, pentru prima dată din august 2006, când s-a situat la 6,02%.
Ţinta de inflaţie stabilită de B.N.R. pentru acest an este de 4%, plus minus un punct procentual, iar recent, B.N.R. a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%, chiar dacă oficialii bancari au avertizat asupra încetinirii procesului de dezinflaţie şi a creşterii  economice.

Comparativ cu luna august, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în septembrie cu 1,94%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,19%, iar tarifele serviciilor cu 1,42%. Pe partea de servicii, preţurile transporturilor interurbane au avut o creştere de 2,53%, impulsionată de scumpirea transportului pe cale ferată, cu 8,15%. De asemenea, serviciile de telefonie s-au scumpit cu 3,33%, avans determinat de deprecierea leului în raport cu euro. În categoria de mărfuri nealimentare, preţurile autoturismelor şi pieselor de schimb au crescut cu 2,24%.

Rata medie lunară din primele nouă luni ale anului s-a situat la 0,4%, faţă de 0,3%, media lunară din perioada corespunzătoare a anului 2006. În august 2007, rata inflaţiei s-a apropiat de nivelul de 5%.

Comisia Naţională de Prognoză a anunţat că va revizui în creştere estimările privind inflaţia din acest an şi din 2008, având în vedere creşterea preţurilor din intervalul ianuarie-septembrie. În varianta preliminară a prognozei de toamnă pe termen mediu, C.N.P. anticipa o inflaţie de 4,5% pentru acest an şi de 3,85% pentru 2008. Analiştii consideră că inflaţia de la finele anului va depăşi 5%, limita maximă a intervalului stabilit de inflaţie pentru 2007. 

16.10.2007. 23:05


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


4 + 2 =