ZiarulGorjului.ro Anul VI *  
Email: office @ ziarulgorjului.ro  
  Prima pagină · Economie · Încă un episod din lupta lui Constantin Niţă pentru a controla marile companii energetice: Cum vrea ministrul Economiei să transforme Departamentul pentru Energie într-o conservă goală

Menu:


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next Gen

ULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

  Toate comunicatele
LIVE WEBCAM
WEBCAM LIVE - CAMERE LIVE - Ziarul Gorjului   Coloana Infinitului
  Craiova
  CV - Fantana Arteziana
  Sibiu

Sport in Gorj RSS Display


ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!

Încă un episod din lupta lui Constantin Niţă pentru a controla marile companii energetice: Cum vrea ministrul Economiei să transforme Departamentul pentru Energie într-o conservă goală

Ministerul Economiei a publicat luni pe site două proiecte de hotărâri de guvern prin care vrea să îşi subordoneze Departamentul pentru Energie şi să aibă drept exclusiv de decizie în privinţa privatizării companiilor energetice.

Miza este uriaşă: marile companii din energie la care statul e actionar (Hidroelectrica, Romgaz, Cernavoda etc). Acesta este ultimul episod din lupta ministrului Energiei, Constantin Niţă, pentru recâştigarea controlului asupra acestor companii foarte atractive.

Ironia soartei face ca acelasi Constantin Nita să fi înstrăinat marile companii energetice de la Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian, căruia i-a lăsat in gestiune problema cartoful fierbinte Oltchim si "muşetelul" (compania Plafar, aflată în insolvenţă). Acum, cel titular peste Oltchim si Plafar e chiar Niţă, considerat un fidel al lui Ilie Sârbu, in timp ce ministru delegat pentru Energie este Razvan Nicolescu. În ciuda presiunilor din partea lui Constantin Niţă de a-şi recăpăta influenţa în energie, premierul Victor Ponta l-a sprijinit pana acum pe Nicolescu.

Cele două proiecte de Hotărâre de Guvern iniţiate de Ministerul Economiei au, în esenţă, următoarele mari mize:

• Primul proiect prevede ca Ministerul Economiei coordonează politicile economice ale Departamentului pentru Energie, iar orice act al Departamentului pentru Energie se iniţiază/avizează de către Ministrul Economiei. Mai mult, programele, strategiile, politicile investiţionale şi cele de personal constituie documente de politică economică, ceea ce înseamnă că ministrul Economiei, Constantin Niţă, va avea drept de veto în toate aceste domenii.

• Al doilea proiect prevede ca nou înfiinţatul Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, care functionează în subordinea Ministerului Economiei, este singura institutie care se ocupa de privatizarea companiilor din subordinea Departamentului pentru Energie.


Cu alte cuvinte, cele doua propuneri odată intrate în vigoare, ar lăsa formal marile companii energetice (Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Complexul ENergetic Hunedoara, Conpet, Elcen etc) la Departamentul pentru Energie, dar orice decizie majora ar avea nevoie de avizul Ministerului Economiei. De asemenea, de privatizarea pachetelor detinute de stat la aceste companii ar urma sa se ocupe Departamentul pentru privatizare, controlat de Constantin Niţă.

Precedenta încercare a lui Niţă de a recâştiga controlul asupra marilor companii energetice a avut loc la finalul lunii martie, dar proiectul de Ordonanta de Urgenţă pregatit de ministrul Economiei nu a trecut de Guvern.
hotnews.ro

24.06.2014. 12:53


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


1 + 1 =