w w w . Z i a r u l G o r j u l u i . r o
Anul VI *

Menu:

 


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next GenULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii energiei electrice și a gazelor naturale

Avertizare meteorologică: Vânt puternic şi ninsori la munte

Ion Călinoiu, condamnat la patru luni de închisoare cu amânare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: 10 probe de E.Coli au fost depistate într-un supermarket şi trei abatoare din ţară

Poliţişti filmaţi în timp ce jucau tenis de masă

C.E. OLTENIA NU ESTE ÎN PRAG DE INSOLVENŢĂ

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj vă informează:

Proiect de ecologizare- „Plămânul verde”

ANAF: În atenţia contribuabililor – persoane fizice

JANDARMI: Articole pirotehnice şi plase monofilament, confiscate

FISC: ce acte trebuie să depună contribuabilii până pe 20 decembrie

FISC: 20 decembrie, termen pentru declararea şi plata creanţelor

DNA despre poliţiştii din dosarul permiselor

JANDARMERIE:Precizare

UNIVERSITATE: Punct de vedere în legătură cu unele articole apărute în presă

Filiala Oltenia a Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson, inaugurată la Târgu-Jiu

JANDARMERIE: Adunare festivă dedicată zilei naţionale

  Toate comunicatele

ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!
  Prima pagină · Tineret-Invatamant

GRUP ŞCOLAR BÂRSEŞTI


Grupul Şcolar Bârseşti, face parte din reţeaua localităţilor de învăţământ gorjene, aferente municipiului Tg_Jiu, faţă de care, este situat la 4 km distanţă, pe direcţia nord-vest. Amplasamentul şcolii se află pe rama nordică a celei mai mari depresiuni intracolinare a Subcarpaţilor Getici, la contactul cu bazinul depresionar submontan Stăneşti, în apropierea munţilor Vulcan şi munţii Parâng.
Locaţia şcolii, se găseşte pe partea dreaptă a primei terase a râului Şuşiţa, la 2 km amonte de confluenţa cu Jiul, la adăpostul versanţilor împăduriţi ai Dealului Târgului şi Dealul Bârseştilor.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (2)   30.05.2009. 23:00


Ministadion sintetic la Liceul Roşia Jiu


Joi, 30 aprilie, a avut loc recepţia lucrării ministadion teren fotbal la Liceul Roşia Jiu din comuna Fărcăşeşti a cărui inaugurare oficiala va avea loc la 1 iunie, de Ziua Copilului.

Valoarea investiţiei este de 3,8 miliarde lei vechi, bani ce provin din bugetul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj . Lucrarea a fost executata la termen, în aproximativ o lună şi jumatate, pe amplasamentul vechiului teren de fotbal.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   30.04.2009. 12:50


Colaborare intre Universitatea “Constantin Brancusi” si Universitatea din Bacau

In saptamana 29 martie – 5 aprilie s-a organizat primul schimb de studenti in baza acordului de colaborare intre Universitatea “Constantin Brancusi” si Universitatea din Bacau, pentru domeniile stiinte ingineresti, stiinte economice, stiinte sociale si sport.
10 studenti ai Universitatii din Bacau au experimentat mediul academic din Universitatea din Targu Jiu, in timp ce 10 studenti ai UCB au avut oportunitatea de a cunoaste viata studenteasca din Bacau. Acestia au participat la cursuri, seminarii si laboratoare si au avut parte de un program de socializare.
Prorectorul UCB, domnul prof.univ.dr.ing. Liviu–Marius Cirtina le-a urat studentilor bacauani un bun venit, iar surpriza placuta a fost intalnirea cu reprezentantii Universitatii si decanii facultatilor la invitatia domnului Rector al UCB, prof.univ.dr. Adrian Gorun.
Studentii din Bacau s-au integrat usor in mediul universitar din Targu Jiu si au fost receptivi la apelul de participare la actiunea de plantare de pomi pe platoul de la Barsesti, organizata de Universitatea « Constantin Brancusi » in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Gorj. De asemenea, s-au bucurat de un program de socializare pregatit de Liga Studentilor din UCB, au avut parte de seri studentesti, activitati sportive, li s-a facut o prezentare a operelor lui Constantin Brancusi, au vizitat Manastirea Tismana si Casa Memoriala “Constantin Brancusi”. Nu au ezitat sa participe la sedinta ordinara a Ligii Studentilor, in cadrul careia au surprins placut audienta cu o prezentare a Universitatii lor si a Ligii Studentesti din Bacau.
Mobilitatea interna de studenti este initiativa Ligii Studentilor din UCB, materializata insa prin sprijinul Universitatii « Constantin Brancusi », care a facut demersurile necesare pentru incheierea unui acord de colaborare intre cele doua institutii. Acest proiect are ca obiective interactiunea studentilor cu metodele si practicile de predare din Universitatea gazda, schimbul cultural si informational intre studentii din cele doua centre universitare, precum si formarea abilitatilor de a se modela si de a se adapta la un alt mediu de invatare, cercetare si predare.
Conform acordului de colaborare, universitatea-gazda asigura studentilor participanti la actiunea de mobilitate posibilitatea de a participa la cursuri, seminarii şi laboratoare, precum si cheltuielile de cazare si masa. Cheltuielile de transport la instituia-gazda sunt asigurate integral, dus–intors, de fiecare Universitate pentru proprii studenti.
Mobilitatea interna a studentilor continua si in aceasta saptamana si se realizeaza intre UCB si Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita.
Liga Studentilor din UCB invita toti studentii sa participe la actiunile de mobilitate interna si sa cunoasca viata studenteasca din alte centre universitare si, de asemenea, multumeste Primariei Targu Jiu pentru gratuitatea transportului local oferita studentilor bacauani.

   Scrie Comentarii (0)   03.04.2009. 22:19


Şcoala a început cu mult frig, ploaie şi multe emoţii

101-elevi-anNoul an şcolar a început în condiţii meteo total diferite de alţi ani, vremea cunoscând o răcire accentuată în preajma zilei de 15 septembrie. Străzile din municipiu au devenit şi mai aglomerate, programul guvernamental „laptele şi cornul” având şi anul acesta parte de o distribuţie provizorie în lipsa finalizării licitaţiei organizate în acest sens de către Consiliu Judeţean.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   17.09.2008. 00:11


Dascălii au început şcoala cu gândul la tichetele promise

Dascălii din municipiu nu şi-au primit tichetele cadou promise de municipalitate pentru începutul anului şcolar. Liderul sindical Vasile Mija afirmă că profesorii ale căror interese le reprezintă încă mai speră că autorităţile locale îşi vor onora promisiunile făcute în cursul primăverii, atunci când au fost împărţite primele tichete de anul acesta. Mija spune că nu a reuşit încă să aibă o discuţie telefonică pe această temă cu primarul Florin Cârciumaru. Sindicalistul spera ca, astfel, să lămurească lucrurile şi să ştie ce să le spună colegilor săi care îl întreabă despre tichete.

Mija are probleme de sănătate la un picior şi, din această cauză, nu se poate deplasa la Primărie, el încercând de mai multe ori să îl contacteze telefonic pe edilul şef. Florin Câeerciumaru declară, la rândul său, că nu i-a uitat pe dascăli şi promisiunile făcute, dar le cere înţelegere şi răbdare. Edilul spune că fondurile municipalităţii au fost orientate în această perioadă în rezolvarea unor probleme prin care să fie asigurate condiţii cât mai bune pentru începerea noului an şcolar. Facturile la gaze, energie şi telefonie au fost prioritare pentru bugetul local, buget care ar trebui să suporte anul acest peste 1 milion de euro dacă dascălilor le-ar fi acordate toate tichetele promise în primăvară.

G.C.

   Scrie Comentarii (0)   17.09.2008. 00:10


Protest al părinţilor la Hurezu

Pentru opt copii din satul Hurezu, comuna Turcineşti nu a sunat clopoţelul. Datorită faptului că fosta învăţătoare a fost schimbată cu un alt învăţător care urmează să se pensioneze anul viitor, prima zi de şcoală la Horezu a început cu o acţiune de protest a părinţilor celor opt copii, aceştia refuzând să-şi dea copii la şcoală până când fostul dascăl, nu va reveni.

Inspectoratul şcolar cunoaşte situaţia creată la Horezu şi spune că situaţia se poate rezolva doar prin înţelegere între cei doi învăţători.

A.D.

   Scrie Comentarii (0)   17.09.2008. 00:09


În clase, cu umbrele deschise

Elevii din comuna Teleşti, au intrat, în prima zi de şcoală, la ore cu umbrele deschise şi cu pelerinele de ploaie. Din cauza acoperişului distrus, tot mobilierul achiziţionat pentru anul şcolar 2008-2009 este distrus de ploaie. În prima zi de şcoală, şcolarii nu s-au aşezat în bănci pentru că acestea erau pline de apă, iar parchetul era umflat, ferestrele erau sparte, uşile distruse şi pline de găuri, pereţii mucegăiţi şi tavanul gată să cadă. Imagine dezolantă a unei şcoli primare din comuna Teleşti, în care urmează să înveţe peste 50 de copii. Primarul localităţii, Romulus Bâldea cunoaşte situaţia critică în care se află şcoala şi ridică, neputincios, din umeri.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   17.09.2008. 00:08


An nou, probleme vechi

An nou, probleme vechiMai puţin de o săptămână a mai rămas până la primul sunet de clopoţel. Şi totuşi, aproape 40% dintre şcolile din ţară nu sunt pregătite să-i primească pe elevi. Astfel, şi în această toamnă mulţi elevi din întreaga ţară vor intra în aceleaşi şcoli cu tavane şi ziduri crăpate, cu geamuri sparte şi grupuri sanitare în curte.

300 de şcoi gorjene neautorizate

Aproximativ jumătate din unităţile şcolare din Gorj nu au încă autorizaţie eliberată de Autoritatea de Sănătate Publcă Gorj, prin care să se arate că unităţile îndeplinesc toate normele de funcţionare.

Dintre cele 777 de unităţi de învătământ din Gorj care îşi vor deschide porţile pe 15 septembrie, aproximativ 300 nu au autorizaţia favorabilă.

Inspecţia Sanitară de Stat va efectua controlale la toate şcolile care nu autorizaţie şi acolo unde este necesar, le vor acorda termenepentru remedierea situaţiei.

Astfel, s-au organizat două echipe care vor controla şcolile care sunt neautorizate sau au autorizaţie cu un program de confirmare.

Cele mai întâlnite probleme sunt grupurile sanitare neigenizate, salile de clasă neiluminate şi acoperişuri deteriorate.

Pe lista sclolilor cu probleme se numară cea din Schela, Stejari şi Văgiuleşti.

Bani multi, scoli nereparate

Deşi aproape 300 de miliarde de lei au fost alocate Gorjului pentru modernizarea unităţilor de învăţământ, în mai multe şcoli încă se lucrează

De la începutul anului şi până acum, peste 140 de miliarde de lei au ajuns în judeţul nostru pentru a fi investite în modernizarea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor. Dan Ilie Morega, preşedintele PNL Gorj, a precizat că, în urmă cu doi ani, Guvernul Tăriceanu, prin Ministerul Educaţiei, a direcţionat aproape 600 de miliarde de lei către ISJ Gorj pentru recondiţionarea unităţilor de învăţământ, însă, firmele de construcţie au efectuat lucrări de mântuială pe bani destul de mulţi.Potrivit lui Morega, şcolile gorjene ar trebui să arate ca cele din Uniunea Europeană pentru că judeţul nostru a beneficiat de foarte mulţi bani. Liberalul este suspicios când vine vorba de modul în care s-au organizat licitaţiile pentru repararea unităţilor de învăţământ.

“Autorităţile locale sunt responsabile pentru deficienţele din infrastructura şcolară”

Cristian Adomniţei a săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri cu Miniştrii Educaţiei şi Internelor, că “Autorităţile locale sunt responsabile pentru deficienţele din infrastructura şcolară”.

Adomniţei a reamintit că şcolile se află în administrarea autorităţilor locale, iar Ministerul nu poate asigura decât sprijin financiar.

“Toată infrastructura şcolară este în proprietatea Consiliului Local, iar Guvernul vine în sprijinul autorităţilor locale. Este de bun simţ ca o primărie care primeşte 10 miliarde vechi să vină cu o contribuţie de 1-2 miliarde pentru a reabilita utilităţile din acea şcoală. Peste 90% din clădirile şcoliilor care nu primesc autorizaţie au probleme cu fosele septice, de aceea nu primesc autorizaţii sanitare”, a declarat Cristian Adomniţei.

În ceea ce priveşte microbuzele pentru elevi, Adomniţei a spus că

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   09.09.2008. 19:04


INFO Învăţământ

Locuri insuficiente pentru preşcolari

Deşi ne mai desparte doar câteva zile de începerea noului an şcolar, cele 367 de grădiniţe din Gorj dispun de acelaşi număr de locuri, la fel ca şi în anii trecuţi, locuri insuficiente pentru cereri. In aproape fiecare grădiniţă sunt locuri disponibile doar pentru două grupe a câte 15 copii. În Gorj sunt grădiniţe care nu percep taxe părinţilor dar o parte dintre ele percep o taxă de câteva milioane de lei vechi. Cele mai utilate grădiniţe din Gorj sunt cele din municipiul Tg Jiu.

Microbuze pentru elevi

Un număr de 18 microbuze vor ajunge în Gorj până la sfârşitul acestui an, pentru transportul elevilor.

În mai multe zone din Gorj, elevii au nevoie de transport zilnic pentru a ajunge la şcoală. Cele 18 microbuze vor fi ridicate de la minister de către primarul din localitatea unde va ajunge microbuzul, în urma semnării unui contract. Localităţile Cătunele şi Mătăsari vor primi câte două, deoarece aici numărul elevilor este mare. Vor ajunge microbuze şi la Bumbeşti Jiu, la Bărbăteşti, Turburea, Tismana şi Peştişani

“Bani de liceu” şi în 2008-2009

Guvernul a aprobat continuarea Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” pentru anul şcolar 2008-2009. Prin acest program se acordă sprijin financiar, în valoare de 180 lei, elevilor care provin din familii al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 150 lei. Hotărârea de Guvern adoptată mai stabileşte că sprijinul financiar se acordă pe bază de cerere formulată de elev cu autorizarea reprezentantului legal, înregistrată în perioada 15 septembrie – 1 octombrie la unitatea de învăţământ la care elevul este înscris, pentru anul şcolar 2008/2009.

În cursul anului şcolar 2007-2008 au beneficiat de acest program peste 140.000 de elevi, din clasele IX-XII. Efortul financiar pentru anul şcolar 2007-2008 a fost de peste 210 milioane lei noi.

Cornul şi laptele în impas

Deşi firma gorjeană Lexistar rămăsese singura participantă la licitaţia pentru distribuirea laptelui şi cornului în Gorj, Lexi Star nu a mai putut participa săptămâna trecută la licitaţia electronică pentru achiziţionarea programulului, deorece altă firmă participantă la selecţia organizată de consiliul judeţean a depus o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

Deşi până la începerea noului an şcolar au mai rămas mai puţin de o săptămână, soluţionarea contestaţiei poate dura şi este posibil ca şi anul trecut distribuţia să se facă printr-o hotărâre directă a consiliului judeţean. Valoarea totală a programului este estimată la aproape 30,5 milioane lei, fără TVA

În Tg Jiu, doar 18 copii nevoiaşi

Repezentanţii Primăriei Tg Jiu s-au gândit să vină în sprijinul elevilor ce provin din familii cu un venit redus, cu rechizite şcolare. In urma unei anchete efectuate s-a ajuns la concluzia că în Tg Jiu sunt doar 18 copii necăjiţi şi merită să primească rechizite gratuite. Astfel, deşi în Tg Jiu sunt mulţi copii ce provin din familii cu venituri reduse, reprezentanţii Primăriei Tg Jiu au ajuns la concluzia că doar 18 fac parte din această categorie şi vor primi rechizite gratuite de la instituţie.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a primit în acest sens de la Guvern peste trei miliarde de lei ce va fi repartizat elevilor în perioada imediat următoare

   Scrie Comentarii (0)   09.09.2008. 19:02


Toate şcolile din judeţ vor fi verificate

Toate şcolile din judeţ vor fi verificateDe la începutul aceste săptămâni, o comisie formată din reprezentanţi din cadul Prefecturii, Consiliului Judeţean, Autorităţii de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean verifică stadiul lucrărilor de pregătire a unităţilor şcolare din judeţ

Astfel, în toate cele 777 de unităţi de învăţământ gorjene se verifică stadiul lucrărilor de investiţii, reabilitări şi reparaţii, al activităţilor de igienizare şi aprovizionare cu combustibili pentru perioada de iarnă şi totodată şi modul de pregătire a parcului de maşini pentru transportul elevilor. Totodată, se are în vedere şi modul de asigurare a mobilierului şi a celorlalte dotări şcolare, al achiziţionării manualelor şi rechizitelor şcolare, a securităţii instituţiilor de învăţământ şi al autorizării sanitare de funcţionare a acestora.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   26.08.2008. 22:26


Testarea psihologică plătită de profesori

Incepând cu anul şcolar 2008-2009,  toate cele 7000 de cadre didactice gorjene vor trebui să plătească din propriul buzunar, examenul psihologic obligatoriu care dovedeşte că aceştia sunt apţi să profeseze în învăţământ. Certificatele vor fi valabile doar parafate de către cabinete de medicină a muncii, autorizate în acest sens. Decizia a fost luată la nivel naţional, printr-un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Sănătate.

Până acum, testările psihologice erau organizate la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă socială Gorj, şi nu costau nimic. Tot ceea ce trebuia să facă o persoană care îşi desfăşoara activitatea la catedra, era să se prezinte înainte de începerea anului şcolar la sesiunile de examinări organizate de Centru. Cadrele didactice răspundeau la o serie de întrebări incluse în chestionare. De anul acesta însă lucrurile se schimbă. Profesorii se vor prezenta la un cabinet de medicină muncii pentru a fi supuşi unei examinări psihologice, contra cost, însă . Aici, dacă este cazul, cadrul didactic va primi recomandarea de a consulta un psihiatru. Aceeaşi recomandare va fi trimisă şi directorului unităţii şcolare unde predă persoana respectivă.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   26.08.2008. 22:24


Miliarde de lei pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ

Primăria Municipiului Târgu-Jiu a luat toate măsurile necesare pentru ca unităţile de învăţământ să primească elevii la cursuri în cele mai bune condiţii.

Reprezentanţii Primăriei au verificat fiecare creşă, grădiniţă, şcoală şi liceu din Târgu-Jiu şi s-a realizat o inventariere a tuturor activităţilor acestora. Au fost luate măsuri pentru ca în perioada de dinaintea începerii cursurilor să fie soluţionate toate problemele şi să fie făcute toate finisajele acolo unde era necesar.

Pentru o mai bună coordonare a acestei activităţi, la iniţiativa primarului Florin Cârciumaru a avut loc o întâlnire cu toţi factorii abilitaţi şi cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, întâlnire la care s-au stabilit ultimele detalii privind noul an şcolar.

  Citeşte tot articolul    Scrie Comentarii (0)   26.08.2008. 22:23


<< Prima pagină < Pagina precedentă [1 / 10] Pagina următoare > Ultima pagină >>