w w w . Z i a r u l G o r j u l u i . r o
Anul VI *

Menu:

 


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next GenULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii energiei electrice și a gazelor naturale

Avertizare meteorologică: Vânt puternic şi ninsori la munte

Ion Călinoiu, condamnat la patru luni de închisoare cu amânare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: 10 probe de E.Coli au fost depistate într-un supermarket şi trei abatoare din ţară

Poliţişti filmaţi în timp ce jucau tenis de masă

C.E. OLTENIA NU ESTE ÎN PRAG DE INSOLVENŢĂ

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj vă informează:

Proiect de ecologizare- „Plămânul verde”

ANAF: În atenţia contribuabililor – persoane fizice

JANDARMI: Articole pirotehnice şi plase monofilament, confiscate

FISC: ce acte trebuie să depună contribuabilii până pe 20 decembrie

FISC: 20 decembrie, termen pentru declararea şi plata creanţelor

DNA despre poliţiştii din dosarul permiselor

JANDARMERIE:Precizare

UNIVERSITATE: Punct de vedere în legătură cu unele articole apărute în presă

Filiala Oltenia a Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson, inaugurată la Târgu-Jiu

JANDARMERIE: Adunare festivă dedicată zilei naţionale

  Toate comunicatele

ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!
  Prima pagină · Opinii · Aci, băăăăăăăă! Aci, la noi, la Gorj!

Aci, băăăăăăăă! Aci, la noi, la Gorj!


de Aurel MĂCEŞANU

M-a apucat... Pe voi nu vă apucă? M-a apucat damblaua amintirilor într-o seară, când îmi făceam mişcarea obligatorie şi, dintr-o dată, trecând pe unele străzi ale oraşului m-au năpădit zeci şi sute de amintiri. Megeam, efectiv, neconştientizând unde mă poartă paşii, păşeam căutând trecutul... Scriu şi mă cutremur. Cu ani buni în urmă, primisem un mail de la o persoană (poate într-o bună zi o să vi-l prezint şi dumneavoastră) pe care am considerat-o şi o consider în continuare una dintre cele mai inteligente femei din viaţa mea, mail care era, de fapt, un manifest al generaţiilor născute în anii ’60, ’70, ’80. Zilele trecute am dat de el, din întâmplare încercând să-mi fac curăţenie în calculator şi m-am cutremurat.

Încă odată mi-am dat seama că tipa era mult mai realistă decât mine şi eu la vremea aceea încă eram un naiv care mai credeam în happy-end-uri. Să nu credeţi că m-am schimbat şi tocmai de aceea continui să fac prostie după prostie. Revenind la plimbarea de pe străzile târgului... Dragilor, mergeam spre Piaţa Mică şi mi-am adus aminte cum aruncam cu bani în lăutari şi mă înghesuiam la comenzi împreună cu prietenii mei. Mi-am adus aminte ce petreceri pe nepregătite mai trăgeam şi, Doamne, ce bine mai era. Nu, nu întindeam mâna la părinţi, plecam la muncă de pe la 18 ani şi, unii dintre noi, mai mergeau şi pe la câte o facultate, pentru că pe atunci nu erau locuri pentru proşti cu diplomă, ci doar pentru oamenii deştepţi şi proştii cu bani sau cu forme apetisante.

Doamne, ce repede trecură anii! Parcă mai ieri târgul ăsta era plin de viaţă, vedeam copii roşii în obraji după ce băteau mingea în părculeţele din spatele blocurilor, vedeam oameni fericiţi cu adevărat. Până şi curvele aveau decenţa lor, până şi beţivii ştiau să spună sărut-mâna. Mardeiaşii se respectau şi, rareori, auzeai că a lovit unul pe la spate precum un laş. Aci, băăăăăăă! Aci, la Gorj se întâmplau toate astea, aci existau oamenii ăştia. Noi, acum, cei din generaţiile ’60, ’70, ’80, cei care am crescut cu „Mihaela“, Ţestoasele Ninja“ sau Dallas-ul şi ne-am revoltat împotriva lui Ceauşescu deşi părinţii încercau să ne ţină în casă, nu mai reprezentăm nimic şi nici măcar la cârciumă nu mai suntem băgaţi în seamă, pentru că proştii cu diplomă de la vremea aceea sau proastele cu forme apetisante au pus stăpânire pe minţile şi sufletele noastre.

Noi, cei din generaţiile ’60, ’70, ’80 am fost terorizaţi la modul constructiv de părinţi să fim cuminţi. De ce Dumnezeului nu ne-aţi întărâtat să fim CU MINTE? Ne-aţi învăţat să fim docili, să ascultăm că e mai bine aşa şi uite că mă plimb, târziu în noapte, pe străzile pustii ale oraşului şi văd un lagăr. Oamenii s-au închis de mult în case, stau acolo şi butonează telecomanda, pentru că pe stradă le e teamă să mai iese, la cârciumă nu mai au bani să mai meargă, iar dacă, Doamne fereşte, se pilesc încep să latre împotriva personalităţilor zilei şi nu e bine, pentru că nu se ştie. Mă cutremur, fiorii îmi trec prin coloana vertebrară, deşi efortul depus m-a încălzit.

Merg pe Victoria, în jos, şi îmi aduc aminte de cârciuma adolescenţei şi tinereţilor mele. Parcă îl văd pe nea Ion Vlădoianu, care atunci când se supăra pe viaţă cerea muzica mai tare, dădea din picior lovind cu sete podeaua, însemnându-şi locul natal şi urlând: aci, băăăăăă, aci, la noi, la Gorj! Parcă văd piciorul lui nea Ion, încercând să transmită pământului toată durerea sufletului său, aşa cum o făceau ţăranii încătuşaţi care, ca ultimă dorinţă, înainte de execuţie, au vrut să lovească PĂMÂNTUL LOR cu piciorul, dansând Ciuleandra, alinarea sufletului. Generaţiile ’60, ’70, ’80 nu mai există la Gorj, nu mai au niciun drept, nicio putere.

Am trăit degeaba, ăsta-i adevărul! Am trăit ca unii dintre noi să-şi facă case, să-şi construiască vile, iar apoi să-şi trimită copii la muncă ca sclavi prin Italia sau Spania. Am trăit ca noi înşine să devenim sclavi la mii de kilometri de locul copilăriei noastre. E plin oraşul de părinţi care mai au şi puterea să se laude cu copii lor care câştigă mii de euro prin Timişoara sau Bucureşti, dar în fiecare săptămână îi vezi cu pachete prin autogară.

Cui am lăsat oraşul ăsta? De ce l-am vândut aşa de ieftin? Copii de azi au impresia că se distrează, că socializează pe facebook şi prin nişte cluburi de doi bani de prin Gorj şi, spre ruşinea noastră nu mai suntem în stare să le arătăm ce înseamnă VIAŢA. Când văd fericire la un hamburger sau la o pizza, când văd satisfacţie la zurlii ce spun cu mândrie că fac shoping mi-aduc aminte de anii în care puneam câte un berbec la proţap, scoteam damigeana de vin negru la bătaie şi chirăiam aci, băăăăăăăăă!

Ce mai e acum aci? Nimic! Copii care nu au niciun viitor, fetiţe care prea devreme devin o corcitură de femeie, sărăcie şi linişte, iar mai presus de toate multă frică, mulţi nenorociţi în libertate şi oameni disperaţi care fură o pâine pentru copiii lor în închisori. Aci, băăăăăă, nea Ioane! Uite, eu, aci vreau să mor. Vreau măcar ca de aci statul ăsta nenorocit să-mi plătească ajutorul de înmormântare, pentru că aci muncii de la 18 ani, aci suportai mizeria unora care au citit cel mult cărţile de joc şi Sandra Brown.

Uite că vreau să fiu al dracu şi după ce o-i închide ochii. Aci, băăăăăă, voi cei născuţi în anii ’60, ’70, ’80 aţi trăit şi ce lăsaţi în urmă? Mâini întinse, care mai ieri se luau de piept cu Dumnezeu? Lecţii de slugărnicie şi înfiinţaţi şcoli de prostituţie sau de ipocrizie? Faciţi-o unde vreţi, dar nu aci, băăăăă, CĂ ŞI PE VOI VĂ AŞTEAPĂTĂ PĂMÂNTUL DE ACI şi de freamăt mare veţi avea parte în pântecele sale!

16.11.2013. 21:20


Comentarii

DANIEL 01.08.2014. 14:56

BRAVO RICA!FELICITARI!

luminita 01.08.2014. 00:10

no coment, mult prea bun ptr jurnalismul actual din tara, unde, majoritatea jurnalistilor sunt pupincuristi. multa stima domnule Aurel Maceseanu!

un om 31.07.2014. 12:13

Asa Rica, ca bine le mai zici !

carmen 23.11.2013. 16:31

Tg-Jiu, oras pustiu trebuia sa-ti denumesti articolul. Copiii cu adevarat buni pleaca sa invete carte in orase mari si nu se mai intorc pentru ca nu mai au la ce. Iar parintii, desi le sangera sufletul, nu pot decat sa spuna, ramai acolo copile unde iti va fi mai bine!Ce pot spune ?Vino acasa, unde nu-ti pot oferi un trai decent pentru ca nu vei avea un loc de munca, in orasul in care mineritul e in colaps, iar ,, imperiul Succes ,, batjocoreste oamenii.Hai in judetul in agonie, iar daca pleci pe Victoria la vale, din zece oameni, noua sunt incruntati. Unde e viata si veselia de odinioara... Un oras trist, cu oameni ce poarta pe umeri grija zilei de maine... de unde puterea de a zambi, sau de a striga Aci, băăăăăăăă!

danaricu viorel 22.11.2013. 05:45

Sa nu -ti fie frica domnule! Scrie pt noi si viata te va rasplati! Ieri am aflat de ziar, trebuie promovat si dezvoltat fara sa va vindeti !!!

Aurelian 20.11.2013. 21:26

Un material pe cat de corect pe atat de ingrijorator pentru noi. Adevarul este ca pana si eu am vazut ca nu mai este cum era inainte dar noi nu trebuie sa fim descurajati de asta, nu trebuie sa plecam capul la toti magarii care se plimba printre noi, nu...mai bine umblu cu capul sus si spart decat cu el aplecat in fata celor care nu fac nici cat guma in care mai calci pe strada

Marius 20.11.2013. 21:22

Un jurnalist care le spune la toate pe nume, nu ca ceilalti... adevar crud si brut asa cum mai nimeni nu e in stare sa ofere in ziua de azi. Bravo! Tine-o tot asa si Multa Sanatate sa l-e mai dai in cap!

Jardel 20.11.2013. 19:40

Exemplu de jurnalist!

Marcel 20.11.2013. 13:36

Ai dreptate ,articolul tau reflecta realitatea

Simona 20.11.2013. 13:34

Un articol bun

MIRELA 20.11.2013. 13:31

Esti tare

CRISTINA 20.11.2013. 13:30

FELICITARI ESTI UN JURNALIST ADEVARAT

LILIANA 20.11.2013. 13:29

CEEA CE AI SCRIS REFLECTA REALITATEA DAR DIN PACATE PREA PUTIN O INTELEG

moni 20.11.2013. 09:24

Am vazut ca e plin de proverbe. Am si eu 2 intrebari. Cine seamana vant departe ajunge? sau Cine ridica sabia cade singur in ea?

Draghici 19.11.2013. 21:24

Bun articol,te felicit.

Marinu' 19.11.2013. 19:56

nu stiu cine esti prietene dar mare adevar ai grait cu articolul asta!! pentru ceea ce ai scris aici..RESPECT!!

Ileana 19.11.2013. 15:44

Mult adevar,invelit in nostalgia amintirilor...aflat intr-o lume aruncata intr-un trecut , nu prea indepartat,dar uitat de multi.....

Monica 19.11.2013. 15:37

Adevarat!!!!!!!!!!!!!!

Irina 19.11.2013. 15:37

Asa este!!!!!!!!!!!!

Adi 19.11.2013. 15:36

Tare articol

Mary 19.11.2013. 15:36

Tine o tot asa

danutza 19.11.2013. 15:35

Cele mai bune articole

cristi 19.11.2013. 08:29

Asta e adevaratul stil jurnalistic.Bravo, domnule Macesanu! Esti cu 20 de clase peste multi ziaristi .Imi place stilul si te citesc cu mare placere.

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


2 + 6 =