w w w . Z i a r u l G o r j u l u i . r o
Anul VI *

Menu:

 


PARTENERICasa Danielescu

PUBLICITATE


Expres Transport
Cazare pensiuni si hoteluri


Hotel Gorj


Next GenULTIMA ORA

Niculina Mocioi s-a alăturat ALDE Gorj

Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii energiei electrice și a gazelor naturale

Avertizare meteorologică: Vânt puternic şi ninsori la munte

Ion Călinoiu, condamnat la patru luni de închisoare cu amânare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: 10 probe de E.Coli au fost depistate într-un supermarket şi trei abatoare din ţară

Poliţişti filmaţi în timp ce jucau tenis de masă

C.E. OLTENIA NU ESTE ÎN PRAG DE INSOLVENŢĂ

  Toate stirile
COMUNICATE

Rrezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj vă informează:

Proiect de ecologizare- „Plămânul verde”

ANAF: În atenţia contribuabililor – persoane fizice

JANDARMI: Articole pirotehnice şi plase monofilament, confiscate

FISC: ce acte trebuie să depună contribuabilii până pe 20 decembrie

FISC: 20 decembrie, termen pentru declararea şi plata creanţelor

DNA despre poliţiştii din dosarul permiselor

JANDARMERIE:Precizare

UNIVERSITATE: Punct de vedere în legătură cu unele articole apărute în presă

Filiala Oltenia a Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson, inaugurată la Târgu-Jiu

JANDARMERIE: Adunare festivă dedicată zilei naţionale

  Toate comunicatele

ANUNŢURI
 IMOBILIARE
 AUTO
 ELECTRICE
 SERVICII
 DIVERSE
 Adaugă Anunț!
  Prima pagină · Agricultura · TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A GRÂULUI DE TOAMNĂ

TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A GRÂULUI DE TOAMNĂ

Întrucât în campania de toamnă, cultura grâului ocupă un loc important, prezentăm în continuare, elementele tehnologiei de cultură ale acestei specii, fiindcă reuşita unei culturi depinde de respectarea tehnologiei specifice de cultură. Iar respectarea acesteia este condiţionată, printre altele, şi de cunoaşterea ei. 

ROTAŢIA CULTURILOR. În condiţiile judeţului nostru, cele mai recomandate culturi premergătoare sunt: borceagurile, trifoiul, lucerna, cartoful, porumbul. Monocultura de grâu nu se recomandă. 

FERTILIZAREA. Odată cu pregătirea terenului, se aplică 20 – 30 tone gunoi de grajd/ha, o dată la 3 – 4 ani şi îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, în cantitate de 40 – 60 kg substanţă activă/ha. În lipsa gunoiului de grajd, cantitatea de fosfor şi potasiu creşte la 80 – 100 kg s.a. la hectar. 

LUCRĂRILE SOLULUI. Se efectuează în aşa fel încât între executarea arăturii şi semănat să treacă un interval de 15 – 20 zile, necesar pentru a se realiza „aşezarea solului”. Arătura se efectuează, funcţie de sol, la 18 – 20 cm adâncime, cu precizarea că pe solurile cu o vegetaţie prea înaltă se procedează mai întâi la o mărunţire a acesteia cu grapa cu discuri.
Dacă solul este prea uscat şi rezultă bulgări prea mari, se renunţă la arat şi se pregăteşte terenul utilizând grapa cu discuri grea, GDG-4,2 M, în agregat cu grapa stelată. Pregătirea patului germinativ se face cu 1 – 2 zile înainte de semănat şi constă în afânarea şi mărunţirea bulgărilor pe o adâncime de 6 – 8 cm cu ajutorul grapei cu discuri. 

SĂMÂNŢA. Trebuie să fie certificată, cu o valoare biologică şi culturală ridicată, cu îndeplinirea următoarelor condiţii: puritate peste 98%, capacitate germinativă peste 90%, sănătoasă, umiditate sub 14%. Sămânţa trebuie tratată în mod obligatoriu cu fungicide pentru protejarea împotriva principalelor boli şi dacă este posibil şi cu insecticide. 

SEMĂNATUL. Trebuie obligatoriu încadrat în epoca optimă, ceea ce înseamnă pentru judeţul nostru 25 septembrie – 10 octombrie. Cantitatea de sămânţă necesară pentru un hectar de cultură este cuprinsă între 200 şi 240 kg/ha, funcţie de condiţiile pedo-climatice, fertilitatea terenului şi epoca semănatului. Adâncimea de semănat este de 3 – 4 cm pe solurile luto-argiloase sau lutoase şi 5 – 6 cm pe solurile nisipoase.
Este bine de ştiut că cercetările efectuate au consemnat că pentru fiecare zi de întârziere a semănatului în luna octombrie se pierd 60 kg/ha, iar pentru luna noiembrie 100 kg/ha.
Semănat în perioada optimă, grâul are posibilitatea să înfrăţească şi să se călească, fortificându-se pentru perioada de iarnă, în aceste condiţii putând rezista până la -200C.

În situaţia în care, în perioada semănatului, se manifestă fenomenul de secetă, se recomandă tăvălugirea semănăturilor pentru a realiza un contact mai bun al seminţelor cu solul şi a asigura o răsărire uniformă şi rapidă.
Având în vedere modificările climatice din ultimii ani, recomandăm utilizarea soiurilor rezistente la secetă şi mai timpurii, adaptate la condiţiile zonei noastre: Dropia, Boema, Flamura 85, Alex, etc.
Informăm cititorii că, în această toamnă, agricultorii primesc un sprijin la înfiinţarea culturilor de grâu, în valoare de 500 lei/ha (5 milioane lei vechi), cu condiţia respectării unor cerinţe: utilizarea de sămânţă certificată, respectarea tehnologiei de cultură şi asigurarea culturilor împotriva riscurilor ce pot fi provocate de unele fenomene climatice cum sunt: îngheţul, grindina, ploile torenţiale, incendiile, etc.

Ing. Valeriu PETRICĂ,
OJCA Gorj

12.09.2007. 00:53


Comentarii

dorin 17.12.2011. 09:46

e un articol bun ,imi este de folos....multumesc

daria 08.03.2009. 19:47

Este o prezentare buna.

Comentează

Ziarul Gorjului nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

:


8 + 8 =